Kovács Margit keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen
Dátum: 2014. november 27., csütörtök, 21:03

Kovács Margit Kossuth-díjas keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban vasárnap.

Pannonhalmi Zsuzsa, a kiállítás kurátora elmondta, hogy ötven művén keresztül mutatják be Kovács Margit munkásságát: a technológiai fejlődését, valamint az ábrázolásainak változásait.

A vásárhelyi kerámiaközpont neves keramikusok előtt tisztelgő kiállítássorozatának egyikeként megszervezett tárlat anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumból érkezett. Számos olyan művét beválogatták a kiállítás anyagába, amelyet a nagyközönség eddig még nem láthatott, köztük szakmai kuriózumnak számító alkotásokat is. Az érdeklődők megismerhetik többek között Kovács Margit néhány, a húszas éveiben készült munkáját, például azt a kerámiát, amelyen egy szemeskályha csempéin ábrázolta apostolokat.

„Az agyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált" - nyilatkozta az egyik legismertebb magyar keramikusművész. Kovács Margit 1902-ben született Győrben. Az utcájukban lakó kályhásmester tanította először az agyag alakításának, a korong és a kemence használatának fortélyaira. Művészeti tanulmányait Jaschik Álmos magániskolájában kezdte grafikusként, Bécsben ismerkedett meg a művészeti kerámiával, ezután Münchenben tanult szobrászatot. Hazatérése után Benczúr utcai lakásának konyháját alakította műteremmé. Művei jellemzően bibliai és népművészeti témájúak, alkotásain megjelennek a paraszti élet jeles pillanatai, valamint a görög mitológia alakjai, az archaikus mesék, a mondavilág figurái. Kovács Margit munkáira jellemző a csapongó fantázia és a magas szintű technikai, technológiai tudás.

Pannonhalmi Zsuzsa úgy fogalmazott, hogy Kovács Margit a magyar professzionális kerámiaművészet első elismert alkotója volt. Műveit számos nemzetközi kitüntetéssel is jutalmazták, első keramikusként 1948-ban megkapta a Kossuth-díjat.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Ha valaki a hobbijába döglik bele, akkor az egy boldog ember."
Gálvölgyi János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ