Átadták a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat
Dátum: 2015. január 24., szombat, 9:10

Átadták pénteken a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat, a két nyertes 100-100 ezer forint anyagi támogatásban részesül, emellett szakmai konzultációs és kiállítási lehetőséget is nyújtanak számukra.

A fiatal alkotók pályamunkáját egy "már-már műtárgynak minősülő" emléklappal is jutalmazták: az alkotásokat a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségének két alapítója - Fischer Judit és Mécs Miklós - készítette el Fischer György 1970-es keltezésű elismerő oklevelének átformálásával - mondta el Tóth Norbert, Fischer György volt tanítványa, az ösztöndíjat alapító, zalaegerszegi székhelyű ZAZEE Kulturális Egyesület tagja az MTI-nek.

Az ösztöndíjat a felvételire készülők kategóriájában Vaspöri Cintia, a felsőoktatásban tanulók közül pedig a díszlettervezéssel foglalkozó Dobri Anna Barbara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója nyerte el - ismertette Tóth Norbert.

Hozzáfűzte: kevés olyan ösztöndíj van, amely kifejezetten a sikeres egyetemi felvételi vizsgához nyújt segítséget. Vaspöri Cintia Sopronban, a NYME (Nyugat-magyarországi Egyetem) Alkalmazott Művészeti Intézetében szeretné folytatni a tanulmányait. Jelenleg iskolarendszeren kívül készül a felvételire, az ösztöndíját pedig az előkészítőkre és a felvételi anyag elkészítésére szeretné fordítani.

Beszélt arról is, hogy mindkét nyertes kimagasló pályázati anyagot állított össze. A ZAZEE Kulturális Egyesület felhívására összesen húsz rendkívül színvonalas pályamunka érkezett Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyékből. A munkákat az ösztöndíj alapítóinak szakértői zsűrije bírálta el.

Az egyesület az örökösökkel közösen egy évvel ezelőtt hozta létre a Fischer György (1956-2012) Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére alapított ösztöndíjat, a támogatáshoz szükséges alap a jótékonysági kiállítás bevételeiből és adományokból gyűlt össze. Az anyagi juttatással az egyesület segíti a középiskolások felkészülését a felvételi vizsgákra, a másik kategóriában pedig biztosítani szeretné, hogy a felvételt nyert, aktív hallgatók a tanulmányi éveik alatt korszerű, színvonalas munkákat hozhassanak létre.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ A lelkesedés nem pótolja a tehetséget. A tehetség nem pótolja az edzést. Az edzés nem pótolja az intelligenciát."
Felirat a Minneapolisi Sportpalota főbejáratán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ