László Dániel festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden
Dátum: 2015. január 29., csütörtök, 8:41

László Dániel festőművész elmúlt tíz évben készült alkotásaiból nyílik Mandulavirágzás címmel kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy a művész 2013-ban nyerte el a Szegedi Nyári Tárlat REÖK-díját. Immár hagyomány, hogy az elismeréssel díjazott alkotók önálló tárlattal mutatkoznak be a kiállítóhelyen.

A péntektől látható kiállításon a festőművész az elmúlt évtizedben készített képei közül azok szerepelnek, melyek ma is foglalkoztatják. A több mint hetven alkotás közül László Dániel többet is a szegedi tárlatra készülve fejezett be – közölte a kiállítás kurátora.

László Dániel az ezredfordulón végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Károlyi Zsigmond tanítványaként. Ez volt az az időszak, amikor a világtendenciákhoz kapcsolódva a figuratív festészet újra felértékelődött. Míg korábban a Vásárhelyi Őszi Tárlatot leszámítva az országos kiállításokon a non-figuratív irányzatok voltak a meghatározók, a kétezres évek elejétől kezdve több fiatal művész is – köztük a Sensaria művészeti csoport tagjai – a klasszikus festészeti hagyományokhoz visszanyúlva jelentkezett alkotásokkal – tudatta a szakember.

A Sensaria művészeti csoportot vezető László Dániel figuratív, realista képein gyakran jelenik meg az ember alkotta környezet, a nagyvárosi életképek, családjának tagjai. A festmények gyakorta ábrázolnak lepusztult, sötét tereket, de mindegyiken feltűnik egy-egy fénysugár – mondta Nátyi Róbert.

A március közepéig látható tárlaton bemutatott képeken felfedezni utalásokat a korai németalföldi festészetre, Csontváry Kosztka Tivadar vagy Csernus Tibor alkotásaira – közölte a művészettörténész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ ...van számomra valami mélységesen megható az óriási embertömegekben, amelyek azok irányítását követik, akik nem hisznek az emberiségben"
Whitman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ