Ifjabb Habda László kárpátaljai festőművész képeiből nyílt kiállítás
Dátum: 2015. február 26., csütörtök, 8:22

Ifjabb Habda László kárpátaljai festőművész absztrakt képeit mutatja be az a kiállítás, amely Játék címmel szerdán nyílt meg Budapesten a Forrás Galériában.

A március 18-ig látható tárlaton sok más mellett bemutatják a tárlat címét adó Játék, valamint a Hegygerinc, a Nizza és az Éj című absztrakt tájképeket.

"Ifjabb Habda László a tizennegyedik határon túli magyar művész, akinek az üzenetét itt, a nemzet fővárosában adjuk át" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Ifjabb Habda László alkotói stílusát a művészettörténészek "a viszonylagosság kifejezéssel" jellemzik. Munkáiban nyomon követhetők a kárpátaljai festészeti hagyományok, ugyanakkor nyit az új, az ismeretlen felé is - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke hangsúlyozta: a Forrás Művészeti Intézet közreműködésével a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében és támogatásával tavaly indult Kárpát-haza Galéria egyszerre lát el művészeti és nemzet politikai missziót. A határon túli kortárs művészek kiállítása alkalmat teremt az eszmecserére, egymás művészetének megismerésére, valamint a műalkotások és a művészek közötti interakció kialakítására - tette hozzá.

Ifjabb Habda Lászlóról szólva elmondta: Ungváron született 1961-ben. Az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után érdeklődése hamar a festészet felé fordult. Festészetére jellemző a realista felfogás és az absztrakt látásmód, a nonfiguratív ábrázolás, valamint az élénk színek, sötét tónusok kontrasztjára építő jelzői stílus. 2008-tól kezdődő alkotói korszakában egyre dominánsabbá válik a fekete szín használata. Néhány művében megjelenik a stilizált gyermekrajzok naivitása is. Művészetére hatással voltak a francia impresszionisták, Emil Schumacher német festő alkotásai, valamint a kárpátaljai festőiskola hagyományai és Szűcs Jenő fotográfus művei - mutatott rá az államtitkár.

Kopriva Attila festőművész, művészettörténész megnyitó beszédében kitért arra, hogy a festőművész a hagyományokat tiszteletben tartva mindig újat próbál létre hozni. Kiemelte, hogy nem fél a fekete és szürke színek használatától, amely nyomon követhető a kiállításon látható Régi és Új Kárpátok, valamint a Varázsló című művében. Munkássága során sokat utazott, állított ki, és jelenleg is több alkotótáborba látogat el és aktívan vesz részt a Kárpátaljai Szövetség munkájában. "Ez azt jelenti, hogy neki nem mindegy, hogy a művészettel mi történik Kárpátalján, hova indul vagy hova fejlődik a művészet a mai időkben" - tette hozzá.

Ifjabb Habda László 1982 és 1996 között az Ungvári Művészeti Alapnál dolgozott. Vásznaival 1983-tól szerepel a megyei, a nyolcvanas évek végétől az országos tárlatokon. Első önálló bemutatkozása 1990-ben volt Ungváron, később Kassán, Sninán, Mosonmagyaróváron, Uzsicán (Szerbiában), valamint Köningsfeldben (Németországban) is volt kiállítása. 1993-tól az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja. Munkásságáért 2009-ben megkapta az Ukrajna Érdemes Művésze címet.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Ha találkozol a sikerrel és a kudarccal, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy a kettő majdnem ugyanaz."
Joseph Rudyard Kipling
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ