Mezei Erzsébet délvidéki grafikusművész képeiből nyílik kiállítás
Dátum: 2015. március 23., hétfő, 20:41

Mezei Erzsébet délvidéki grafikusművész 1992 és 2015 között készült sorozataiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely kedden nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

A Zentán élő művész a délvidéki háborús időszakban készült, korai sorozatai mellett legújabb munkáit vonultatja fel április 8-ig a Forrás Galériában - olvasható a galéria tájékoztatójában.

A tárlaton köszöntőt mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Kandra Ildikó, a Miniszterelnökség gazdálkodásért és személyügyekért felelős helyettes államtitkára.

Mezei Erzsébet sorozataiból a Siratók, a Néma tér,a Falak, az Alámerülés, az Epilógus, a Tisza, a Mai Madonna és a Hajnali folyó címmel készült munkák lesznek láthatók.

A tájékoztató szerint Mezei Erzsébet Székelykevén született bukovinai székelyek leszármazottjaként, akiknek életszemlélete visszaköszön alkotásain.

Mezei Erzsébet az újvidéki tanárképző főiskola képzőművészeti szakán 1971-ben szerzett diplomát, majd a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában tanított képzőművészeti kultúrát 1971-től 2008-ig. 1983-tól a nyaranta szervezett kerámia-alkotótáborokban ismertette meg a diákokkal a magyar néphagyomány értékeit, a magyar néprajzot és a magyar népzenét. 2006-ban létrehozta a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely civil szervezetet, valamint a Zentai Nemzetközi Művészeti Műhelyt.

Grafikai munkásságát 1989-től mélyítette el. Legkifejezőbb számára a monotípia, a montázsgrafika, valamint a hidegtűvel való munka. Első grafikai kiállítása Újvidéken volt 1991-ben, majd bemutatkozott Kecskeméten is, ahol a Katona József grafikai pályázaton a Lakitelek Alapítvány különdíját nyerte el.

1996-ban a Temerini Amatőr Képzőművészeti Találkozó díját, 1999-ben Forum Képzőművészeti Díjat, majd 2009-ben Zenta város Pro Urbe díját kapta meg. Huszonkilenc önálló és ötvenhat csoportos kiállítása volt Szerbiában, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Törökországban is.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ ...van számomra valami mélységesen megható az óriási embertömegekben, amelyek azok irányítását követik, akik nem hisznek az emberiségben"
Whitman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ