Lehel István festőművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás a szegedi Reök-palotában
Dátum: 2015. március 26., csütörtök, 9:32

A Lehel István festményeiből és grafikáiból nyílik emlékkiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában, a tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet méltatlanul elfeledett művész életművére – közölte Nátyi Róbert művészettörténész szerdán a helyszínen.

A kizárólag magángyűjteményekből válogatott kiállítás anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson a tárlat kurátora elmondta, hogy Lehel István gyerekként, 1920-ban költözött családjával Szegedre, majd itt végezte az egyetemet, biológiát és művészettörténetet hallgatott. A festészettel Rudnay Gyula tanítványaként a bajai művésztelepen kezdett megismerkedni a negyvenes évek második felében.

Haláláig 1973-ig művészettörténetet oktatott Szegeden, és ezzel párhuzamosan jelentős, több ezer alkotásból álló festői és grafikusi életművet hozott létre, művészete azonban lényegében visszhangtalan maradt. Csupán néhány kamarakiállításon mutatkozott be, ezek egyikéhez 1962-ben hű barátja, Bálint Sándor néprajzkutató írt katalógus-előszót – közölte a szakember.

Lehel István az absztrakcióval érintkező, az organikus formákat, a mikro- és a makrokozmosz egyetemes összefüggéseit vizsgáló festészete távol állt az ötvenes, hatvanas évek kultúrpolitikájának ideáljaitól. Egy Vinkler Lászlót és még néhány, a nonfiguratív irányzatokat követő szegedi művésztársát tömörítő Spirál-csoport szervezte csoportos kiállításukat pedig még megnyitása előtt betiltottak 1972-ben – tudatta Nátyi Róbert.

A művész alkotásai 1973-as halála után sokáig lappangtak, az elmúlt években is csupán egy-egy festménye bukkan föl aukciókon. A Reök-palotában rendezett tárlat, melyen hatvan festményt és grafikát láthatnak az érdeklődők, az értékmentés szándékával készült – mondta a kurátor.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ