Országos fazekas és keramikustalálkozót tartanak Zalaegerszegen
Dátum: 2015. április 15., szerda, 8:35

Csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik az ország minden tájáról a XII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozóra és Fesztiválra. A mesterek április 24. és 26. között a Göcseji Falumúzeumban mutatják be változatos díszítésű, formájú cserépedényeiket.

Az alkotók a magukkal hozott munkájukkal reprezentálják a fazekasközpontok kultúráját, a hagyományok továbbéltetését - mondta el keddi sajtótájékoztatóján a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Skrabut Éva hozzáfűzte: a szakmai program konferenciával kezdődik. A szimpózium egyik témája a kályhacsempe lesz, a fazekasok által készített legkülönlegesebb darabokat a Pajta kiállításon is bemutatják.

A fazekasok versenyén a több évtizedes tapasztalattal rendelkező mesterek egy hagyományos munkát, a bokány korongozást mutatják be, a másnapi feladat pedig egy tál korongozása lesz. A korongozást és az agyagozást egyébként a mesterek útmutatása mellett a látogatók is kipróbálhatják.

A fesztivál folklórprogramokkal egészül ki: az egyik porta udvarán közkedvelt népi játékokat mutatnak be, egy másik téren hagyományőrző együttesek, néptáncosok, zenekarok lépnek fel. A gyermekeket gólyalábasok, szórakoztatják, a vándorfényképész népi életet ábrázoló vásznai előtt készít felvételeket.

A göcseji alma évéhez kapcsolódva ez alkalommal az "értékadó gyümölcs" a fazekasmesterek, keramikusok egy-egy munkájában jelenik meg. Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy a falumúzeum előtti téren kialakítottak egy kertet, ahol kortárs művészeti alkotásokat helyeznek el. A szabadtéri kiállítás első darabja egy félméteres almamag.

A fazekasok első országos találkozóját Németh János és a Göcseji Múzeum kezdeményezésére rendezték meg a zalai megyeszékhelyen. A népművészeti egyesület két esztendő múlva csatlakozott a rendezvényhez, az elmúlt években pedig a turizmusban érdekelt szakemberekkel közösen szervezik meg.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ