Batthyány Gyula festményeiből nyílik kiállítás Győrben
Dátum: 2015. április 22., szerda, 22:56

Történelmi igazságszolgáltatást tesz Győr városa, miután a 20. századi festészet méltatlanul elfeledett alakjának, Batthyány Gyula festőművésznek mintegy százötven alkotását tárja a látogatók elé május 8-tól az Esterházy palotában – jelentette be kedden sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.

Fekete Dávid emlékeztetett: a budapesti Kieselbach Galériában március közepén nyílt meg a Magyarország első felelős miniszterelnöke leszármazottjának munkáit bemutató életműkiállítás, amely kibővített formában látható augusztus végéig a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyen.

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az önkormányzat 10 millió forinttal segítette a nagyszabású tárlat létrejöttét, amelynek előkészítő munkálatai 2013 szeptemberében kezdődtek. A festmények jelentős része, mintegy 90 százaléka hazai és külföldi műgyűjtőktől, másik része a Magyar Nemzeti Galériából és a pécsi Jannus Pannonius Múzeumból érkezik.

Az alpolgármester hangsúlyozta: gazdag tárlatot tud a város a nagyközönségnek megmutatni, amely „könnyen befogadható, mozgalmas, élénk színvilágú és magával ragadó”, emellett egy eddig még Győrben nem alkalmazott technikával, egy projektor segítségével videós tárlatvezetést tartanak.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy Batthyány Gyula tájképfestészete és utazásai külön témaként szerepelnek a kiállításon, ahol főként olaszországi és észak-afrikai tájakat, etnikumokat ismerhet meg a közönség. A sajtó képviselői előtt bontották ki a Néger asszony című festményét, amelyet egyik utazása ihletett. Emellett bemutatják a kiállításon a Kendős asszony című képet, amely a népi világot ábrázolja.

Szintén a sajtó képviselői pillanthatták meg Győrben először a Magyar szépségek című festményt, amely már a művész portréfestészetének szürreális voltát mutatja.

A múzeum igazgatója hozzátette: az Amerikai Egyesült Államokból három festmény érkezik, kettő New Yorkból, egy a floridai Palm Beachből. A Vaszary János által festett, Batthyány Gyula édesanyját ábrázoló portré például Nancy Brinkernek, az Amerikai Egyesült Államok volt magyarországi nagykövetének gyűjteményéből érkezik.

A kiállítás egyik legnagyobb darabja egy háromszor két méteres festmény lesz, amelyet a jövő héten helyeznek el az Esterházy palota első emeletén.

Batthyány Gyula (1887-1959) az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett. 1910 és 1950 között festett, a kutatások szerint ma ismert munkái életművének mindössze húsz százalékát jelentik.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ