Életmű-kiállítás nyílik Perlrott Csaba Vilmos festményeiből Szentendrén
Dátum: 2015. június 5., péntek, 8:18

Egyedülállóan gazdag, Perlrott Csaba Vilmos (1880-1955) valamennyi festői korszakát és azok legjelentősebb műveit felvonultató kiállítás látható szombattól a szentendrei MűvészetMalomban Szenvedély és ráció címmel.

A Ferenczy Múzeum legújabb időszaki tárlatához kapcsolódva katalógus is készült tanulmányokkal és a bemutatott művek leírásával. Jurecskó László művészettörténész, a pénteken megnyíló kiállítás egyik kurátora az esemény jelentőségét méltatva kiemelte: ilyen átfogó és gazdag kiállítás még soha nem jött létre a 20. századi magyar festészet egyik legjelentősebb művészéről, "a Ferenczy Múzeum mind a kiállítás megrendezésével, mind a katalógus megjelentetésével a magyar művészettörténet régi nagy adósságát törleszti.” A kurátor elmondta: a tárlaton a kezdetektől, 1903-tól a művész haláláig valamennyi korszak fő művei láthatók. A nagybányai plein air képektől a neós "vad", majd az 1910-es évek főleg Kecskeméten készült cézanne-os művein és a húszas évek eleji kubo-expresszív stílusú alkotásain keresztül az expresszív 20-as, 30-as évekbeli képeken át egészen a szentendrei kései alkotásokig bezárólag, "az egész életművet bemutatjuk, nemcsak a festészetben, hanem a grafikában is". Perlrott Csaba Vilmos művészetét méltatva a szakember hangsúlyozta: neve mára a legnagyobbakkal került egy szintre, amihez hozzájárult, hogy az utóbbi időben nagyon sok mű került elő magángyűjteményekből. „Felértékelődését elsősorban a párizsi hatások, a Matisse Akadémián tanultak hasznosítása, a nagybányai fauve-okhoz ("vadakhoz") csatlakozó festő képei teremtették meg." A művészettörténész emlékeztetett rá: Perlrott Csaba Vilmos életének utolsó két évtizede szorosan kötődik Szentendréhez, és a Ferenczy Múzeum - a Nemzeti Galéria mellett - a legfontosabb gyűjteménnyel rendelkezik. A szentendrei intézmény a festő halálának 60. (születésének 135.) évfordulójára időzítette tárlatát, amelyre érkezik alkotás Perlrott szülővárosából, Békéscsabáról, valamint Kecskemétről, Pécsről, illetve a budapesti zsidó múzeumból, de más közgyűjtemények is kölcsönöztek. A kiállítás mintegy harmadát magyar magángyűjtők bocsátották rendelkezésre – tette hozzá. Az életmű-kiállítás hiánypótló katalógusát a festő életművének legjobb ismerői, monográfusai jegyzik, a tanulmányokat Boros Judit, Sümegi György, Basics Beatrix, valamint Jurecskó László írták, akik egyben a kiállítás kurátorai is. A mintegy 120 festményt és 40 grafikát felvonultató tárlat szeptember elejéig látható a szentendrei MűvészetMalomban.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ