Kortárs festőművészek Jézus életéről készült képeit mutatják be Szegeden
Dátum: 2016. február 12., péntek, 8:16

Három kortárs festőművész, Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba Jézus életéről készült képei láthatók csütörtöktől a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta: Matula Péter Svédországban élő magyar műgyűjtő 2001-ben kért fel hazai kortárs festőművészeket, hogy saját stílusukban örökítsenek meg 21 újtestamentumi történtet. A sorozat első, kiállításra alkalmas anyaga 2012-ben készült el, azóta több neves tárlaton vett részt a gyűjtemény.

A magyar modernizmus meghatározó iskolájához, a szentendrei festészethez köthető három művész különböző stílusban, szemlélettel ábrázolja ugyanazt a bibliai történetet. Az évszázadok során kialakult bizonyos ábrázolási formáktól nehéz lenne eltérni, de mindhárom festőművész kapcsolódása egyéni az újszövetségi történetekhez - fogalmazott a szakember.

Tábori Csaba Jézus életének 21 epizódját megfestve készített kereszt alakú térinstallációt. Ezt és a képekhez készített vázlatokat a szecessziós palota aulájában állítják ki. Az egyik első emeleti kiállítótérben kapnak helyet ef Zámbó Istvánnak a keresztény ikonográfiai hagyományokat újraértelmező festményei. Ezen a szinten láthatók Aknay János képei is. A Kossuth-díjas festő- és szobrászművész alkotásain már a hetvenes évektől megjelennek a szárnyas angyalfigurák, melyek feltűnnek a gyűjtemény számára készített képeken is - közölte a művészettörténész.

Nátyi Róbert elmondta, hogy a regionális összművészeti központban a március 10-ig látható kiállításhoz kapcsolódva előadásokat tartanak a keresztény művészetről és a Bibliáról. A tárlat alkalmából - a kiállítássorozat más helyszíneihez hasonlóan - rajzpályázatot hirdettek általános iskolások számára. A legjobb műveket majd Budapesten mutatják be a három alkotó képeivel együtt - tette hozzá Nátyi Róbert.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ