Kiállítás nyílik Torok Melinda újvidéki festőművész munkáiból Budapesten
Dátum: 2016. március 1., kedd, 23:18

Torok Melinda újvidéki festőművész munkáit mutatja be az a kiállítás, amely Fények, jelek, rezgések címmel szerda este nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

A március 16-ig látható kiállítást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitja meg, ünnepi beszédet mond Karvalics Helga, a Miniszterelnökség Intézménykoordinációs Főosztályának vezetője - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, Torok Melinda pályafutása kezdetén olajjal, akrillal dolgozott, az utóbbi időben azonban már a rajz, az akvarell és a grafika inspirálja művészetét. Szívesen kísérletezget különböző technikákkal, ezzel is kiszélesítve önkifejezésének lehetőségeit. Színes alkotásainak dinamikáját geometrikus, hullámzó formák, változatos motívumok, ismétlődő alakzatok adják. Egyedi akvarelltechnikája variációk, különféle rétegek játékát adják, míg az összetett kompozíciók egyensúlyt, nyugalmat, őszinteséget sugároznak.

Absztrakt műveivel az összhang elérésére törekszik, melyet a színek, a fények és árnyékok tudatos alkalmazásával ér el - írták a tájékoztatóban.

Torok Melinda a Belgrádi Művészeti Egyetem Képzőművészeti Karán végzett 2002-ben, majd 2005-ben magiszteri diplomát szerzett. 2007-től az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának egyetemi adjunktusaként dolgozik Szabadkán.

Több csoportos tárlaton vett részt Szerbiában, Lengyelországban, Franciaországban, Szlovéniában, Macedóniában és Magyarországon. Tagja a Szerbiai Képzőművészek Egyesületének (ULUS), a Szabadkai Művészeti Szalonnak és alapító tagja az ómoravicai 9+1 Művésztelep Ifjúsági Művésztelepének. 2007-ben megnyerte a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat különdíját. 2013-ban munkásságának elismeréseként Forum Képzőművészeti Díjat kapott.

Művei megtalálhatóak magángyűjteményekben és közgyűjteményekben, köztük a Marcelland Nemzetközi Képzőművészeti Gyűjteményben, a szabadkai Városi Múzeumban vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ A műsorpolitika a színház erkölcse."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ