Japánba állítják ki a Herendi porcelánokat
Dátum: 2016. április 6., szerda, 10:09

Japánba utazik az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelángyűjteménye: összesen öt városban, köztük Oszakában és Tokióban is kiállítják a kollekciót - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A 335 műtárgy túlnyomó részét az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatta Balla Gabriella művészettörténész, aki a műsorban arról beszélt, hogy az európai kerámiatörténet során a távol-keleti porcelán mindig izgalmas és vonzó volt, Európában arra törekedtek, hogy ezt a kivételesen finom anyagot utánozni tudják. Először fajanszból, a Mediciek tejüvegből próbálták reprodukálni, majd a 18. század elején Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király volt az, aki képes volt valódi kemény-porcelánt előállítani. Először távol-keleti porcelángyűjteményének tárgyait reprodukálták az új anyagból.

Hozzátette: ez a másolat-készítés Európában több száz éven át folyt, ehhez a 19. században Magyarország is csatlakozott. Herend specialitása az volt, hogy a leggyönyörűbben készített a kínai és a japán porcelánokhoz hasonló tárgyakat - amelyek azonban már nem replikának, hanem új alkotásoknak tekinthetők.

"Ahogy hasonló a hasonlónak örül, a japánok is nagyon kedvelik a Herendi porcelánt" - mondta a művészettörténész, kiemelve, hogy az egyik legjobb piaca a Herendi porcelánnak Japán.

Felidézte: az Iparművészeti Múzeumnak 1993-ban és 2000-ben már volt hasonló kiállítása, más tematikával. Mint mondta, ezúttal Herend történetét bemutató kiállítást állított össze, a tárgyak válogatásánál a fénykorra, Fischer Mór korszakára összpontosítva. A régi tárgyak mellett kortárs műveket, Babos Pálma, Horváth László, Tamás Ákos darabjait is bemutatják - tette hozzá.

A tárlat a porcelánmanufaktúra történetét az 1826-os alapítástól 2000-ig tekinti át. A távol-keleti tárgyak nyomán készült herendi porcelánok válogatása mellett az európai ízléshez igazodó darabokat is bemutatnak.

A válogatást Oszaka és Tokió mellett Fukujama, Niigata és Aicsi múzeumai fogadják 2016 áprilisa és 2018 márciusa között. A kiállításhoz műtárgyak kölcsönzésével járul hozzá a Magyar Nemzeti Múzeum, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és egy jelentős magángyűjtemény.

A művészettörténész elmondta: terveik szerint a kiállítás anyagának hazaérkezése után, 2018 tavaszán az Iparművészeti Múzeum is bemutatja a tárgyakat - az épület várható rekonstrukciója miatt más helyszínen és kiegészítve azokkal a darabokkal, amelyek nem utazhatnak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ