Átváltozások
Dátum: 2005. november 8., kedd, 17:41
Több, mint ötven, többségében kortárs művészek által készített kárpitot mutat be a Szépművészeti Múzeum november 8-án nyílt kiállításán. A január 8-áig látható, Átváltozások – A szövött kárpit művészete egykor és ma című tárlaton kiállított műveket a Magyar Kárpitművészek Egyesülete által kiírt nemzetközi pályázatra érkezett alkotásokból válogatták.

A felhívásra 138 színvonalas pályamű érkezett, melyből az öttagú nemzetközi zsűri harminchat művésztől negyven művet válogatott be a kiállításra, az Egyesült Államoktól Koreáig. A kárpitművészet megújításában élen járó magyar művészek tizennégy műalkotással képviseltetik magukat.

Mellettük a 2001-ben, szintén a Szépművészeti Múzeumban rendezett Kárpit 1. kiállítás díjazott művészei is szerepelnek a tárlat tematikájába illő egy-egy művel. A kortárs alkotások mellett nyolc darab XVII. századi, Ovidius Metamorphoseséből vett jeleneteket ábrázoló  kárpit is látható, melyből öt a műfaj nagy hagyományú intézményéből, a Mobilier National et Manufactures des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie-ből, Párizsból érkezett, míg hármat az intézmény az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött a kiállításra. A Magyar Kárpitművészek Egyesületével közösen szervezett kiállítást kétnyelvű, gazdagon illusztrált katalógus kíséri.

A kárpitművészet egykor vezető műfaj volt, majd hosszú évszázadokig háttérbe szorult. A nyolcvanas-kilencvenes években azonban – a klasszikus technikához visszatérve, ugyanakkor kihasználva a számítógépek nyújtotta lehetőségeket – megújította nyelvét. E nemes műfaj régi és új pompájában mutatkozik be a világ minden tájáról érkezett, s a kiállítás címében jelzett az ovidiusi gondolatot a mára adaptáló nagyméretű, szövött kárpitok tolmácsolásában.

Az 1996-óta működő Magyar Kárpitművészek Egyesületének célja a szövött kárpit műfajának művelése mellett az erőteljes megújítás elősegítése is. A magyar kárpitművészek sikeresen képviselik a magyar művészetet nemzetközi viszonylatban is, s emellett számos külföldi művésznek, művészcsoportnak is bemutatkozási lehetőséget kínálnak hazánkban.

A Kárpit 2. Átváltozások – A szövött kárpit művészete egykor és ma című kiállítással  a Szépművészeti Múzeum a magyar kárpitművészet fejlődésében, nemzetközi elismertetésében kíván támogatói szerepet játszani.

A képeken a pályázat győztes műve, Balogh Edit: Átváltozások I-II. című munkája látható.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Aki viccnek tartja az életet, gondoljon a poénjára."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ