Országos fazekas-keramikus fesztivál Zalaegerszegen
Dátum: 2016. április 17., vasárnap, 14:51

Országos fazekas-keramikus találkozót és fesztivált rendeznek április 22. és 24. között a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

Az ország különböző tájegységéből, fazekas központokból csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik a találkozóra. Legszebb portékáikat - kerámia- és agyagedényeket - kirakodóvásáron mutatják be, de készülnek a helyszínen is népművészeti alkotások - mondta el Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az MTI-nek.

A fesztivál egyik leglátványosabb eseménye évek óta a fazekas verseny: a mesterek egyik feladata idén az őrségi csupros korsó korongozása lesz, vasárnap pedig a tradíciókhoz híven a tál korongozását mutatják be - hangsúlyozta Skrabut Éva.

Hozzáfűzte: a Pajtagalériában Bangó Aliz hucul kerámiáiból nyílik kiállítás. A tárlat anyagához kapcsolódik a szakmai konferencia nyitóelőadása: a keramikusművész, etnográfus, Huculföld (Kárpátalja) kerámiáit mutatja be. Les Gábor népi iparművész a Partium (Románia legnyugatibb részén található, magyarlakta terület) fazekas kultúrájáról, népművészetről tart előadást. Csupor István a Néprajzi Múzeumban bemutatott Országos Népművészeti Kiállítás tapasztalatait ismerteti, és beszél a fazekasság helyzetéről.

A háromnapos rendezvénysorozaton folklórműsorokkal, gyermekprogramokkal és a tájegységre jellemző gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat. Hagyományőrző együttesek lépnek színpadra, a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatón mutatja be Sárköz gyönyörű viseleteit és mai átfogalmazásait - Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek ruháit. Látogatható lesz a honfoglalás kori jurta kiállítás is, amelyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület éppen két évtizeddel ezelőtt készített el.

A gyermekeknek gólyalábas vásári játékot, agyagos játszóházat szerveznek, ahol kipróbálhatják a korongozást is.

A fazekasok és keramikusok első országos találkozóját Németh János Kossuth és Munkácsy - Díjas keramikus iparművész kezdeményezésére 2004 tavaszán rendezték meg a Göcseji Falumúzeumban. A fesztivál évek óta a szakma egyik legrangosabb eseményének számít, és egyben emléket állít a zalai, vasi "gölöncséreknek" is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ