Bocskai és magyar királyok Győrfi Lajos szobrászművész kiállításán
Dátum: 2016. április 21., csütörtök, 9:50

Bocskai Istvánról és más magyar államférfiakról készült kisplasztikákat, szoborterveket és csaknem száz érmét mutat be Győrfi Lajos szobrászművész Bronzba öntött hősök című kiállítása, amely péntektől látható a Pesti Vigadóban.

A május 29-ig nyitva tartó tárlat a Bocskai Társaság szervezésében jött létre, apropója az 1605-ös szerencsi országgyűlés évfordulója, ott választották Magyarország fejedelmévé Bocskai Istvánt - hangsúlyozta Győrfi Lajos szobrászművész az MTI-nek.

A bemutató egyharmada szól Bocskairól, mellette a Kun-emlékmű tervei, köztéri szobortervek, valamint a Magyar "királyok" című 14 szoborból álló sorozat lesz látható, amelyben Szent István, Kossuth Lajos, József nádor, Deák Ferenc, Németh László, Körmendi Lajos és Móricz Zsigmond is megjelenik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon mutatja be először legújabb tervét Bocskai István koronázásáról, amelyet a Bocskai Társaság felkérésére készített és amelyet a Duna-parton állítanának fel. Emlékeztetett arra, hogy a társaság tagjaként alkotta meg a Bocskai István-díjat, amelyet több neves ember megkapott már, köztük Makovecz Imre vagy Jókai Anna.

A Hajdú-Bihar megyében élő művész készítette az országban a legtöbb Bocskai-szobrot. "Életemet Hajdú-Bihar megye határozza meg, itt értem szobrásszá, szinte minden második településen áll egy szobrom" - hangsúlyozta.

Mint elmondta, jelenleg az 1965-os forradalom hatvanadik évfordulójára készül és a debreceni sortűz áldozatai emlékére állítandó szobor tervein dolgozik.

"Apám csikós volt, kint éltünk a pusztán, neveltetésemből eredeztethető a magyarságszeretetem" - hangsúlyozta a művész hozzátéve, hogy a főiskola elvégzése után visszatért az Alföldre, mert ott érzi igazán otthon magát.

Győrfi Lajos szobrászművész 1960-ban született Karcagon. A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke volt 1974 és 1978 között. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1985-ben diplomázott. Mesterei Borsos Miklós és Rátonyi József voltak. 1993-tól lett a vezetője az általa alapított püspökladányi Kőszobrász Telepnek. 2004-ben a Magyar Köztársaság Ezüst érdemkeresztjével tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ