Somogyi József szobrászművész és tanítványai kiállítása a Vigadóban
Dátum: 2016. április 22., péntek, 16:35

A 100 éve született Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész köztéri szobrászatának dokumentációját, kisplasztikáinak, érmeinek, rajzainak kollekcióját, valamint volt növendékei munkáit mutatja be a budapesti Vigadó Galériában csütörtökön nyílt kiállítás.

A június 26-ig látogatható tárlat megnyitóján Tarlós István főpolgármester kiemelte: Somogyi József a 20. századi magyar szobrászművészet kiemelkedő személyisége, meghatározó jelentőségű mestere. A második világháború után tette le kézhegyét a magyar szobrászatban, s az 1950-es évektől kezdve alakította ki sajátos stílusát - fűzte hozzá.

Mint mondta, Somogyi József életművének fontos részét alkotják a terrakotta világi és szakrális körplasztikák, a falusi bibliai jelenetek, korpuszok és pieták.

Alkotásai a főváros számos pontján, köztereken, udvarokban, temetőkben is láthatók. Az Országház főbejáratát őrző és a második világháborúban elpusztult oroszláncsoport jobb oldali oroszlánját ő alkotta újra. Nevéhez köthető a Madách Színház épületét díszítő szobrok egyike, valamint többek között a Gellért-hegyen található Lány csikóval, a Hárfás lány, Bartók Béla és Széchenyi István szobra, a Halászok, az Anyaság - sorolta. "Művészetével maradandót alkotott, nemcsak Budapesten, hanem az egész országban" - hangsúlyozta.

Tarlós István rámutatott: a kiállítás utat és példát mutat a fiatalabb generációnak, teret ad a több mint 60 tanítvány munkáinak bemutatására, egyben segít megőrizni az utókornak a művész nevét, munkásságát és személyiségét.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról szólt, hogy Somogyi József az Akadémia alapításának pillanatában megfelelt mindazon kritériumnak, amely szükséges az akadémikussá váláshoz. Ezek közé tartozik egyebek mellett a társadalmilag és művészileg is elismert életmű, részvétel a nevelésben, a tehetségek felkutatásában. Harmadrészt nemcsak kifelé és nemcsak nyelvében, hanem lelkében is magyar - hangsúlyozta az elnök.

Somogyi József (1916-1993) szobrászművész minden szobrászati műfajban dolgozott, készített kisplasztikát, portrét, domborművet, de munkássága meghatározó része mintegy félszáz köztéri szobra. Tanított a budapesti Művészeti Gimnáziumban, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, s az intézménynek évekig rektora is volt. Valamikori tanítványai ma a kortárs magyar szobrászat meghatározó alkotói.

Somogyi József az Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja, az 1992-ben létrejött MMA társadalmi szervezet alapító tagja volt.

Tanítványa volt mások mellett Giovanna Amoroso, Árkosi-Nagy Judit, Karmó Zoltán, Kő Pál, Lóránt Zsuzsa, Zimmermann István, Zsemlye Ildikó, Csikai Márta, Gémes Katalin, Imre Péter és Raffay Béla.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ