Blaskó János és fia kiállítása a Várnegyed Galériában
Dátum: 2016. május 5., csütörtök, 7:43

Visszatekintés címmel nyílt kiállítás idősebb Blaskó János (1919-1988) festőművész és fia, Blaskó János szobrászművész munkáiból szerdán a budapesti Várnegyed Galériában.

A tárlaton az édesapa és fia művei arra figyelmeztetnek minket, hogy a múlt a valóságban mindig közelebb van a jelenhez, mint ahogy azt gondolnánk - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megnyitón.

Mint mondta, a nihilizmussal szemben a szellemi túlélés egyetlen esélye az idealizmus, az ideában, az eszmében való hit, valamint az ideáért, az eszméért való cselekvés és áldozatvállalás. Magyar világunkban a nihilizmus különösképpen a nemzeti önazonosságot támadta, önmagunk megtagadására akart rábírni több nemzedéket - emelte ki.

A nihilizmusnak ellenálló apák és fiaik - így Blaskó János és fia - igent mondtak a hazára, Istenre, a családra, az erkölcsre, a magyarságra, anyanyelvünkre, kultúránkra, nemzeti sorsközösségünkre - mutatott rá a házelnök. Hozzátette: a mából visszatekintve a három Blaskó János sorsában ott tükröződik a magyar nemzedékek, apák és fiúk sorsa.

A festőművész Blaskó János édesapja végigharcolta az első világháborút, majd igent mondott egy megalázott ország újraépítésére, 1945 után a magyar helytállásra és helyben maradásra, gyerekei érték- és nemzettudatos nevelésére. Blaskó János festőművész igent mondott a művészetre, a magyar fiatalság tanítására és mindig mélyen hitt abban, hogy az etika az esztétikától soha el nem választható. Az 1945-ben született fia mindig pontosan érzékelte és érzékeli, amikor a magyarok akaratát és tudatát befolyásolni és korlátozni akarják, ezt talán gyermekkori emlékei magyarázzák - fogalmazott Kövér László, hozzátéve: Zrínyi Miklóshoz hasonlóan ő is vallja, hogy "Ne bántsd a magyart!", ezen hitét és vágyát faragja kőbe és önti bronzba.

A május 28-ig látogatható tárlatot Feledy Balázs művészeti író és Fábián László író nyitotta meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Semmitől sem félek annyira, mint a félelemtől."
Montaigne
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ