A Kovács Gábor Gyűjteményből nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen
Dátum: 2016. május 23., hétfő, 8:45

Hetven év magyar festészetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény mintegy 120 darabjából vasárnap nyíló tárlat a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumban.

A Munkácsytól Tóth Menyhértig című kiállítást a gyűjteménytulajdonos mutatta be pénteken a sajtónak a dél-alföldi városban.

A válogatás végigvezeti a látogatót a magyar festészet egyik legizgalmasabb fél évszázadán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat-európai, elsősorban a francia és a német festészettel. Ennek az időszaknak a legfontosabb periódusait, legjelentősebb alkotóit mutatja be a tárlat, a képeken keresztül a magyar festészet fejlődési íve figyelhető meg - fogalmazott Kovács Gábor.

A tárlat szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század realista tájábrázolásától a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődést.

Munkácsy, Vaszary és Rippl-Rónai több alkotása mellett olyan festményeket láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kiállítás összeállításakor fontos szempont volt, hogy a kezdet és a vég kötődjön a Dél-Alföldhöz. Ezért esett a választás Munkácsy Mihályra és a Mórahalmon született Tóth Menyhértre, aki annak a szellemiségnek a továbbvivője a 20. század második felében, amelyet a Kovács Gábor Gyűjtemény szeretne bemutatni. A kiállítás stílusát a realizmus jellemzi.

Az újkori magyar festészetet reprezentáló kiállítást Lázár János nyitja meg vasárnap.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ