A Kovács Gábor Gyűjteményből nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen
Dátum: 2016. május 23., hétfő, 8:45

Hetven év magyar festészetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény mintegy 120 darabjából vasárnap nyíló tárlat a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumban.

A Munkácsytól Tóth Menyhértig című kiállítást a gyűjteménytulajdonos mutatta be pénteken a sajtónak a dél-alföldi városban.

A válogatás végigvezeti a látogatót a magyar festészet egyik legizgalmasabb fél évszázadán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat-európai, elsősorban a francia és a német festészettel. Ennek az időszaknak a legfontosabb periódusait, legjelentősebb alkotóit mutatja be a tárlat, a képeken keresztül a magyar festészet fejlődési íve figyelhető meg - fogalmazott Kovács Gábor.

A tárlat szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század realista tájábrázolásától a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődést.

Munkácsy, Vaszary és Rippl-Rónai több alkotása mellett olyan festményeket láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kiállítás összeállításakor fontos szempont volt, hogy a kezdet és a vég kötődjön a Dél-Alföldhöz. Ezért esett a választás Munkácsy Mihályra és a Mórahalmon született Tóth Menyhértre, aki annak a szellemiségnek a továbbvivője a 20. század második felében, amelyet a Kovács Gábor Gyűjtemény szeretne bemutatni. A kiállítás stílusát a realizmus jellemzi.

Az újkori magyar festészetet reprezentáló kiállítást Lázár János nyitja meg vasárnap.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ