Rippl-Rónai által készített Ady-portré került elő Erdélyben
Dátum: 2016. május 30., hétfő, 11:42

Rippl-Rónai József (1861-1927) által készített Ady Endre-portréra bukkant a festő munkásságának egyik kutatója a napokban. Mivel eredeti Rippl-Rónai alkotás ritkán kerül elő, az esetet művészettörténeti szenzációnak tartja a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum.

A költőt ábrázoló pasztellképet Horváth János egy erdélyi magángyűjteményben fedezte fel kutatómunkája során - mondta Lechner Judit, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa az MTI-nek szombaton.

Hozzáfűzte: Rippl-Rónai barátja volt Ady Endrének. Szakemberek tudtak arról, hogy két ismert rajz mellett képen is megörökítette őt, de az alkotás sorsáról, hollétéről eddig nem volt információjuk.

A portrét a nagyközönség is megcsodálhatja: tulajdonosa hozzájárult ahhoz, hogy augusztus végéig kiállítsák a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban - jegyezte meg.

Lechner Judit kitért arra, hogy a kaposvári születésű és élete nagy részében ott is dolgozó festő nevéhez mintegy tízezer mű köthető.

Az alkotások egy része az idők folyamán megsemmisült, számos kép Amerikába került, sok kép hollétéről semmit sem tudni - mondta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ