Iváncsó András festőművész tárlata a Forrás Galériában
Dátum: 2016. június 15., szerda, 9:41

Iváncsó András kárpátaljai festőművész műveit bemutató kiállítás nyílik Szín-terek címmel szerdán a budapesti Forrás Galériában

A július 1-ig látható kiállítás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria rendezvénye. A megnyitón köszöntőt mond Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, beszédet mond Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke. A tárlatot Micska Zoltán festőművész, Ukrajna Kiváló Művésze, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja nyitja meg, közreműködik Both Miklós zenész - közölte a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hétfőn az MTI-vel.

Az Ukrajna Érdemes Művésze díjjal elismert Iváncsó András az absztrakt expresszionizmus műfajában alkot, vagyis a lelki és érzelmi állapot közvetlen kifejezésére törekszik. Művei modern hangvételűek, tele stilizált formákkal. Kompozícióiban kortárs válaszok fogalmazódnak meg az őt körülvevő világról, a kárpátaljai tájról és az emberekről. Alkotásait akrillal és vegyes technikával készíti farostra és vászonra. A textúrát az érdes és sima felületek váltakozásával, a festékrétegek halmozásával teszi változatosabbá, drámaibbá.

Iváncsó András tanulmányait 1991-ben fejezte be a Munkácsi Tanítóképző Főiskolán, majd 1995-ben festészet-grafika szakon diplomázott az Ivano-Frankivszki Egyetemen, ahol Figol Mihail, Szirko Volodimir, majd Micska Zoltán voltak a tanárai.

Az alkotó 1995-ben kezdett képzőművészetet tanítani a Munkácsi Tanítóképző Főiskolán és a Munkácsy Mihály nevét viselő művészeti iskolában. Az Ukrán Képzőművészek Szövetsége 2001-ben választotta tagjává. Jelenleg a Munkácsi Városi Képtár igazgatója.

Rendszeres résztvevője különböző alkotótáboroknak Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában. Önálló kiállításait láthatta a közönség Kijevben és Budapesten, csoportos tárlatokon vett részt Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Horvátországban, Fehéroroszországban, Oroszországban és Kínában.

Alkotásait a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum, az Ukrajnai Kortárs Múzeum, a Kolomijai Népművészeti Múzeum, a Csernovici Képtár, a Trebisovi Képtár és a Szevasztopoli Képtár gyűjteménye őrzi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ