Szentendrei kortárs képzőművészek kiállítása nyílik Krakkóban
Dátum: 2016. június 17., péntek, 21:20

Üdvözlet Szentendréről címmel nyílik pénteken csoportos kiállítás Krakkóban, a lengyelországi magyar kulturális évad keretében rendezett tárlaton szentendrei kortárs alkotók legfrissebb művei tekinthetők meg - közölte az MTI-vel a krakkói magyar főkonzulátus.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a krakkói Pryzmat Galéria rendezésében nyíló, június 30-ig megtekinthető tárlat a szentendrei művészkolóniákban zajló alkotómunka eredményeit és a különböző műfajú alkotások keresztmetszetét mutatja be.

A kiállítás előzménye, hogy 2015 júliusában a szentendrei MANK Galéria mutatta be a Lengyel Képzőművészeti Szövetség krakkói részlegébe tömörült alkotók festészetét Absztrakció/Figurativitás címmel - mondta el az MTI-nek Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.

Az idei krakkói tárlaton 26 művész 36 alkotását mutatják be: festményeket, kisplasztikákat, grafikát, textilképeket és fotókat. "Hagyományos és új műformák kerülnek egymás mellé, élmények és fikciók ütköznek, párbeszédek folynak" - vázolta fel koncepcióját Szepes Hédi, a kiállítás kurátora. "Reményeink szerint az emberi összetartó erő és a művészi egymásra hatás nyilatkozik meg a tárlaton" - fűzte hozzá.

Az 1926-ban alapított Szentendrei Régi Művésztelep idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját. Szepes Hédi szerint a jelen kiállítás egyben tisztelgés is a nagy elődök, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső, Bálint Endre, Barcsay Jenő szellemi öröksége előtt.

A májusban Varsóban megnyitott lengyelországi magyar kulturális évad programjában mintegy 150 esemény, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsesszkoncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ