Július 27-én temetik Baranyay András Kossuth-díjas képzőművészt
Dátum: 2016. július 8., péntek, 10:25

Július 27-én délben vesznek végső búcsút Baranyay Andrástól a budapesti Farkasréti temetőben - közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amely saját halottjának tekinti a június 20-án, életének 79. évében elhunyt Kossuth-díjas képzőművészt.

Baranyay András 1938-ban született Budapesten. 1957 és 1965 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult Bernáth Aurél tanítványaként. Számtalan hazai és nemzetközi tárlaton vett részt, szerepelt az Iparterv II. kiállításán, 1972-ben a legendás balatonboglári kápolnatárlaton, 1998-ban az Ernst Múzeumban, 2006-ban a Miskolci Galéria - Városi Művészeti Múzeumban rendeztek retrospektív kiállítást munkáiból. Tizenhét évig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékén.

Sajátos stílusú művészként litográfiával és fotóval foglalkozott, legfőbb témái közé tartoztak a testrészletek, kezek, önarcképek. Alkotásain egy-egy életérzés jelenik meg, az "örök idő", a festőiség a főszereplő.

1988-ban Munkácsy-díjjal, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki a grafikai és festői munkásságában a fotográfia és rajz kölcsönhatásának magas szintű alkalmazásáért, valamint sokévi pedagógiai munkájáért. 2004-ben megkapta a miskolci grafikai biennále életműdíját - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ