Fülöp Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Debreceni Református Kollégium Múzeumában
Dátum: 2016. agusztus 5., péntek, 20:58

Fülöp Sándor festőművész szatmári tájat ábrázoló képeiből nyílt kiállítás szerdán a Debreceni Református Kollégium Múzeumában.

Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, hogy boldog ember az, akinek megvan a kötődése egy tájhoz. Fülöp Sándor (1928-2012) ilyen ember volt.

Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke, a festőművész fia szerin édesapja művei "annyira egyéniek és egyetemesek, hogy túllépni rajta nem lehet".

Rácz Imre festőművész Fülöp Sándor munkásságáról elmondta, hogy a Debrecenben született, majd Szatmárban élő és dolgozó művész a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után, 1951-ben, olyan időben kezdett el alkotni, amikor a politika erőteljesen befolyásolta a témát, a formavilágot. Az 1960-as években azonban levegőhöz jutottak: művésztelepek jöttek létre, kitekintést nyerhettek a Nyugat felé is.

Fülöp Sándor témaválasztásáról elmondta, hogy az erősen kötődik Szatmárhoz, az ottani emberekhez, azok hitéhez, a Szamoshoz, Mátészalkához, az épített örökséghez, mindahhoz, ahol jól érezte magát, ahol otthon volt.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A tehetséges gyermekek szülei hisznek az örökléstanban."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ