Breznay József festőművész akvarelljei, rajzai először láthatók kiállításon
Dátum: 2016. szeptember 20., kedd, 9:13

Breznay József festőművész, grafikus nagyközönség előtt eddig még be nem mutatott akvarelljeit, rajzai láthatók azon a kiállításon, amely a művész születésének 100. évfordulója alkalmából Végigfestettem a 20. századot címmel kedden nyílik Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A 2012-ben elhunyt művész idén lenne 100 éves, ennek alkalmából nyílik a hiánypótló tárlat, amely hetven év alkotómunkájába ad bepillantást akvarelleken és rajzokon keresztül. A tárlatot megnyitja Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese, művészettörténész.

Breznay József mint Szőnyi István tanítvány, a Római Iskola művészi örökségéből indulva élete során egy sajátos poétikus realizmusban találta meg egyéni kifejezésmódját - olvasható a Klebelsberg Kultúrkúria honlapján.

Jelentős életművet hagyott Nyugat-Európában. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Benkhard Ágost, majd Szőnyi István volt a mestere. 1939 és 1941 között Szőnyi tanársegédjeként dolgozott. 1939-ben a főiskola aranyérmével tüntették ki. 1939-től 1941-ig, majd 1947-ben római ösztöndíjas volt. 1941-ben és 1942-ben Szinyei-díjat, 1953-ban Munkácsy-díjat, 1958- ban Csók István-emlékérmet kapott, Deauville-ben nagydíjjal, Brüsszelben pedig bronzéremmel tüntették ki. A többi közt dolgozott a miskolci művésztelepen is, 1957-től a párizsi Independants Salon tagja volt. A Mednyánszky Társaság elnöke. Főiskolás korától szerepelt különböző kiállításokon szerte a világban, több tárlata volt Németországban és Franciaországban, Olaszországban, Angliában, mint itthon. A Műcsarnokban 1982-ben retrospektív kiállítást rendezett műveiből.

Mint írják, képei sajátos önvallomások a család, az anyaság, a szerelem, a szemlélődés témáira, de foglalkoztatták tájképek, csendéletek, mitologikus-történelmi ábrázolások is. Ez utóbbiakat általában modernizálta. Nyitott szellemű realizmusa a modern piktúra számos formaeredményét magába olvasztotta.

A Klebelsberg Kultúrkúria tárlatával egy időben a Vigadó Galériában nagy méretű vásznait, festői törekvéseit mutatják be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Ellenségeinken mérhetjük fel, milyen magasan állunk."
Capus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ