Tasi József szobraiból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában
Dátum: 2016. október 14., péntek, 9:32

Tasi József Temesváron élő kortárs magyar alkotóművész utóbbi másfél évtizedben készült szobraiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson úgy fogalmazott, hogy a Marosvásárhelyen festőszakon végzett művész műfajilag nehezen besorolható alkotásait egyaránt nevezhetnénk színezett plasztikáknak vagy térbeli festményeknek.

A Tajó művésznéven ismertté vált alkotó formavilágában erősen a festészethez kötődő művei megpróbálják a hagyományos határokat felbontani, tartalmilag azonban nem provokatívak. A papírt, fát, fémet vagy követ kombináló szobrok készítése során Tasi József sokat merített az archaikus kultúrák vagy a népművészet tradícióiból, ugyanakkor modern, 21. századi formanyelvet alakított ki - mondta a kiállítás kurátora.

A művészettörténész szerint Tajó szobrai messziről felismerhető formájúak, de értelmezésükhöz, alapos megismerésükhöz közel kell menni. Az alkotások egy része a Gutenberg-galaxissal foglalkozik, a bronzból, fából készült köteteken, könyvlapokon feltűnnek egyiptomi hieroglifák, héber, ógörög vagy latin írás, középkori magyar szövegek. A nyomtatott oldalak azonban időnként alakot váltanak, összehajtva, kiszínezve plasztikai alkotásokká, egy installáció részeként föltekerve, üvegekbe zárva megismerhetetlen üzenetek hordozóivá válnak.

A november 27-ig látható kiállításon több félszáz művet mutatnak be a Reök-palotában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ