Nagy Sándor szobraiból nyílik kedden kiállítás Pécsett
Dátum: 2016. október 17., hétfő, 14:54

Nagy Sándor szobrászművész mintegy hetven alkotásából nyílik kiállítás kedden a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) galériájában.

A múzeum MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a tárlaton a Munkácsy-díjas szobrászművész a JPM-nek tavaly ajándékozott 46 műve mellett bemutatják a BTM Kiscelli Múzeumában az elmúlt hónapokban kiállított munkák többségét is.

Nagy Sándor 1923-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj községben. 1949 és 1954 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, mestere Pátzay Pál, Kisfaludi Strobl Zsigmond és Mikus Sándor volt.

Budapesten él, 1960 óta feleségével, Gádor Magda szobrászművésszel a Százados úti művésztelep tagja - áll az írásos összefoglalóban, amely arra is kitért, hogy az 1952 óta kiállító művész a JPM által szervezett Országos Kisplasztikai Biennálék rendszeres résztvevője. Számos köztéri alkotása található országszerte.

A múzeum ismertetése szerint az alkotó tudatos anyagválasztása - andezit, gránit, bazalt, márvány és magyarországi mészkövek - alapvetően összefügg a művészi intencióval: "kevés beszéddel sokat elmondani".

Korai szobrai az alföldi parasztvilág erőteljes figurái, a hetvenes évektől formai redukció jellemzi műveit: frontális nőalakjairól eltűnnek a végtagok, figurái arctalanok és idolszerűek - tették hozzá. A kilencvenes évektől ezekből a főként női idolokból gúlaszerű együtteseket hoz létre. Kései munkáiban kő helyett fa került előtérbe - részletezték.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ