Szentandrássy István festőművésznek nyílik kiállítása a Várkert Bazárban
Dátum: 2016. október 27., csütörtök, 9:53

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásaiból Napszél románcok címmel nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban.

A december 31-éig látható tárlat megnyitóján Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója mond köszöntőt.

Szentandrássy István műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg.

Olajképeinek színvilágát sötét, barnás tónusok uralják. A reneszánsz művészet és a 20. század elejének avantgárd irányzatai - köztük Amedeo Modigliani - nyomán alakította ki sajátos egyéni stílusát.

Szentandrássy István Budapesten született, most is ott él és dolgozik. Állami gondozottként nőtt fel. Szorongásait kezdetben versekben, drámákban, rajzokban dolgozta fel.

Péli Tamástól tanult festeni, akit egy gyermektáborban ismert meg. Ott találkozott először a cigány kultúrával, valamint lényegében saját cigány identitásával is.

Kiállított egyebek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben is. Állandó kiállítása a Magyarországi Roma Parlamentben látható, műveit a Néprajzi Múzeumban és a Magyar Művelődési

Intézetben is őrzik. A művészt 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ