Szilágyi István festőművész képeiből nyílik kiállítás Gyulán
Dátum: 2016. november 3., csütörtök, 7:44

A "magyar Toulouse-Lautrec-ként" emlegetett festőművész, Szilágyi István képeiből nyílik kiállítás Gyulán, a Kohán Képtárban csütörtökön - tájékoztatta az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. szerdán közleményben az MTI-t.

Mint írják, a kis Szilágyi 120 című, december 11-ig látható emléktárlaton a gyulai születésű művész mintegy félszáz munkája látható, életművének mérföldkövei kerülnek közszemlére olajfestményektől, akvarelleken át a grafikákig.

A műveket Durkó Károly, a gyulai önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke és Székely Árpád műgyűjtő gyűjteményéből válogatták.

A kiállítás címe arra utal, hogy a festő mindössze 126 centiméter magas volt, "tehetsége azonban az égig ért" - magyarázta Fábián Tamás kommunikációs vezető.

Szilágyi István 120 éve, 1896-ban született Gyulán, szegény családban, s elsődlegesen az Alföld, a népi élet hiteles megörökítőjeként tartják számon. Korai kubista munkái a megtévesztésig hasonlítanak Kohán György alkotásaira, aki a festő barátja volt. A két művész nem egyszer egymás munkáját árulta a gyulai Béke sugárúti hídon azért, hogy megtréfálják közönségüket.

Szilágyi István Rippl-Rónai Józseftől, Fényes Adolftól és Aba-Novák Vilmostól tanult. Fő témái a vidék, a falusi élet örömei, küzdelmei voltak.

A magyar Toulouse-Lautrec-ként emlegetett festő számos "kávéházi" grafikát is készített.

Festészete életének utolsó éveiben kezdett igazán beérni. Alkotásait már ekkor is rendszeresen kiállították a gyulai, szegedi és más vidéki tárlatokon, azonban képei a fővárosi kiállításokra, a Műcsarnokban rendezett bemutatókra is eljutottak. A háború és annak társadalmi következményei megviselték, teste kimerült, elméje megbomlott, élete végén, 1944-1945-ben született absztrakt képeit eltüzelte.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ