Kurucz Imre 70 - kiállítás nyílik a szobrászművész alkotásaiból
Dátum: 2016. november 7., hétfő, 7:13

Jubileumi kiállítás nyílik hétfőn Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában a 70 éves Kurucz Imre szobrászművész alkotásaiból - tájékoztatta az MTI-t a város kulturális menedzsere.

Kolozsvári István elmondta: Kurucz Imre 1946-ban született Berettyóújfaluban, művészi tanulmányait Kirchmayer Károly budapesti képzőművészeti körében végezte, de ellátogatott hazai és közép-európai művésztelepekre is. Műveivel a hetvenes évektől vesz részt hazai és külföldi kiállításokon.

Csaknem 40 köztéri munkája közül 19 Berettyóújfaluban található. Újraalkotta az Országzászlót, az Ezredéves emlékművet, bronzba öntötte Báthory Gábor fejedelem alakját, Bihar alispánját, Fráter Lászlót, az 56-os mártír Gaál Jánost, a fiatalon elhunyt európai parlamenti képviselőt, Pálfi Istvánt.

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem díszudvarán kialakított panteonban négy domborműves emléktáblája - Kazinczy Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc - mellett 2010-ben kapott helyet Trianon-kisplasztikája is.

Csonka-Bihar számos településén - Berekböszörmény, Bakonszeg, Komádi, Derecske, Biharkeresztes - a magyar történelem kimagasló alakjainak bronzba öntött portréja, emléktáblája jeleníti meg a képzőművész munkásságát.

A kiállítást, amely november 24-éig látogatható, Vitéz Ferenc író nyitja meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ