Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek munkáiból nyílt kiállítás a Vigadó Galériában
Dátum: 2016. november 30., szerda, 6:27

Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek elmúlt harminc évben készült tervezőgrafikai munkáit bemutató kiállítás nyílt hétfőn Budapesten a Pesti Vigadó Galériájában.

Keresztes Dóra és Orosz István a magyar képzőművészet nélkülözhetetlen kettősét alkotja - mondta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a megnyitón. Mindkét alkotó kiváló rajztudással rendelkezik, munkáik mentesek a közhelyektől, ami ritka erény az illusztrációs mezőnyben - hangsúlyozta Fekete György, hozzátéve, hogy "a két alkotó találkozási pontjai nem formai, technikai, hanem minőségi rokonságot mutatnak".

Mindkét művész az Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán végezte tanulmányait. A mostani kiállításon plakátokból és könyvillusztrációkból látható válogatás - mondta Kernács Gabriella művészettörténész, a tárlat kurátora.

Keresztes Dóra alkotásairól azt mondta: több munkája a kereszténység előtti időkbe, a régi magyar hitvilágba visz vissza. Művei közül kiemelte a Szerelmes lemez című lemezborítóját, valamint Nagy Gáspár 2011-ben megjelent Amíg fölragyog a jászol című verseskötetéhez készült illusztrációit, amelyek a kereszténység előtti múltból hoznak üzenetet. Különös mesevilágot teremtett Kiss Anna Tündér a ruháskosárral című versciklusához, amelyben egy mesebeli színésznő a jelmezkosárban talál egy arasznyi tündért. Az ezekhez készült illusztrációkat Játékok szárítkozás közben címmel láthatók a kiállításon. Mint mondta, Keresztes Dóra minden állatának emberszeme van, és sokszor emberarcokkal ruházza fel őket.

Kiemelte még a Weöres Sándor verseihez készült illusztrációit, amelyekben "egyfajta mesés szürrealizmus jegyében cseng össze a szó és a kép". "Az első lapon megjelenő ember-állat csodalényt keretbe foglalják az égig érő virágfa ágai, a másodikon felhőmadárral együtt száll az űrbeli vándorlegény, míg a harmadik lapon lebegő női alak látható, testén állatfejekkel, emberarcokkal és madarakkal" - mondta. Az ének a határtalanról című Weöres Sándor-vershez készített illusztrációban pedig mintha összefoglalná a művész azt az utat, amelyet eddig bejárt - mutatott rá a művészettörténész.

Orosz István munkái közül kiemelte a Sebastien Brant A bolondok hajója című, 1494-ben megjelent, 115 fejezetből álló szatirikus verseskötetéhez készült metszeteit, amelyek sok éve már folyamatosan készülnek. A Borda Antikvárium gondozásában az első kötet 1999-ben jelent meg a Frankfurti Könyvvásáron, de a kiadás folytatódik - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a bolondok hajója rajzai a rejtett képek műfajába tartoznak, amelyeken csak második nézésre lehet észrevenni a minden rajzon megjelenő, kirajzolódó koponyákat. Orosz István alkotásai közül a kiállításon film-, színházi és kiállítási plakátok mellett bemutatják a Tovarisi konec című alkotását, a rendszerváltás emblematikus plakátját is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ