Kárpátaljai művészek festményeiből nyílt csoportos kiállítás Budapesten
Dátum: 2016. december 8., csütörtök, 11:42

Mintegy hatvan kárpátaljai művész festményét és grafikáját mutatja be az a Magyarság Házában nyílt, Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet című csoportos kiállítás, amelynek képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró (15,6 millió forint) értékben az alkotóktól.

Ukrajna nehéz gazdasági helyzetben van az ország keleti felén zajló háború miatt, és ezt nyilvánvalóan megsínyli a kultúra is, ezért gondoltuk úgy, hogy egy kulturális mecenatúra program keretében próbálunk meg segítséget nyújtani a soknemzetiségű és kulturális értékekben rendkívül gazdag tájegységen élő és alkotó művészeknek - mondta el Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a budapesti kiállítás szerdai megnyitóján.

Felidézte, hogy a tárlat Nyíregyházán már novemberben látható volt, de a hely szűke miatt sem ott, sem Budapesten nem tudták a teljes anyagot bemutatni. Így a Magyarság Házában a 138 megvásárolt képből csak hatvanat láthat a közönség.

Kiemelte, hogy a kiállítás után a képeket közintézményeknek, iskoláknak és múzeumoknak ajándékozzák majd, hogy ezzel is erősítsék Kárpátalja és Magyarország kapcsolatát.

Őry László, a Kárpátok Művészet és Kulturális Egyesület elnöke úgy vélte, a Kárpátaljai festőművészettel jól be lehet mutatni azt a sokszínű és soknemzetiségű megyét, ahol a magyar lakosság mellett ukrán, ruszin és hucul származású művészek élnek, közülük többek alkotása szintén szerepel a bemutatott és felvásárolt képek között.

Ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy a mély gyökerű magyar kultúrában a kárpátaljai festészet egy fontos, önálló vonalat képvisel - mutatott rá Erfán Ferenc festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója.

A Magyarság Háza aulájában látható tárlaton a hagyományos kárpátaljai plein air festészet darabjai mellett grafikákat és portrékat láthat a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról... Én már 137-szer megtettem ezt".
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ