Kiállítással és konferenciával emlékeznek Kohán György festőművészre Gyulán
Dátum: 2016. december 15., csütörtök, 6:07

A festőművész restaurált képeiből nyíló kiállítással, rajzpályázattal és konferenciával emlékeznek Kohán Györgyre az alkotó halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Gyulán.

Durkó Károly, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: a művész által a városra hagyományozott csaknem 700 festményből 26-ot restauráltak, ezeket a Megmentett Kohán-képek című tárlaton mutatják be péntektől február 12-ig.

A helyreállított festmények közül a legtöbb vegyes technikával készült, egyszerre alkalmazva az akvarell, a gouache tempera, az olajkréta, az olajfesték, a színes ceruza, a grafit és a pasztell anyagokat. Kohán festményeinek alapjául hol vékonyabb-vastagabb karton, hol farostlemez, hol rétegelt lemez, hol vászon szolgált, esetenként egymásra kasírozva, összeapplikálva. "Ezek restaurátori szempontból nagy kihívást jelentettek."

"A tárlat erős cáfolata lesz annak a vélekedésnek, hogy a Kohán-képek nehezen befogadhatók. A helyreállított képekből sugárzik, hogy festményei szerethetők, a monumentalitás és a letaglózó drámaiság mellett az életigenlő színgazdagság is megjelenik bennük" - mondta Durkó Károly.

A tárlat megnyitója előtt konferenciát rendeznek az alkotó életműve előtti tisztelgésként. Egyebek mellett a festő életéről, a vásárhelyi iskolával való kapcsolatáról, szerelmeiről, valamint a restaurálásról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

"Kiemelten fontos cél, hogy ez az ízig-vérig gyulai művész elfoglalhassa méltó helyét a 20. századi modern magyar képzőművészetben. Kétségtelenül a legjobbjak közé tartozik, megérdemli, hogy ne csupán a szakmai közönség tudja megfelelően elhelyezni" - fogalmazott Durkó Károly.

A tervek szerint jövőre Békéscsabán és Sárospatakon mutatják be Kohán képeit, és Durkó Károly reményei szerint Budapesten is sikerül összeállítani egy életmű-tárlatot.

A Kohán György Alapítvány kuratóriuma Kohán művészetének népszerűsítése érdekében pályázatot írt ki. Petróczki Zoltánné kuratóriumi tag elmondta, a gyulai oktatási intézményekből 224 képzőművészeti alkotás és két műelemzés érkezett; előbbiek közül 37 alkotót külön díjazásra is javasoltak.

Kohán György 1910-ben Gyulaváriban született. A Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár tanítványa volt. 1933-ban Hódmezővásárhelyre költözött, bekapcsolódott a város művészeti életébe, és egyik alapító tagja lett a Tornyai Társaságnak. Az 1950-es évek elején kizárták a Képzőművészek Szövetségéből, a "tiltott" kategóriába került, kiállításai szüneteltek. Csak 1965-ben kezdett ismét elfogadottá válni. 1966-ban hunyt el.

Stílusa kettős volt: realistán, erőteljes színekkel, súlyos ecsetvonásokkal ábrázolta az alföldi, paraszti témát; míg a másik irányt a sokalakos, lírai tárgyú és hangulatú, kubista jellegű viasztempera képei, valamint monumentális freskóterv-grafikái adták.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ