Bocskay Vince erdélyi szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás Budapesten
Dátum: 2016. december 15., csütörtök, 6:18

Bocskay Vince erdélyi szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás Szoboremberek címmel szerdán Budapesten, a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

"Alkotói tevékenységem során érdeklődésem középpontjában mindig az ember áll, még olyankor is, amikor néha elvont formákat jelenítek meg" - olvasható a művész ars poeticája a galéria MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bocskay Vince 1949-ben Szovátán született, tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte, diplomája megszerzése után Szovátán kezdett rajzot tanítani. 1976 és 1981 között a Marosvásárhelyi Műhely tagja, 1977 óta kiállító művész. A Magyar Művészeti Akadémia 2011-ben választotta soraiba.

A főiskolán, majd pályakezdőként is a kisplasztika volt önkifejezésének fő iránya. Már korai alkotóévei alatt megtalálta saját hangját, amely a groteszk ábrázolásmódban teljesedett ki. A groteszkség számára eszköz, amellyel az ember valódi mivoltát kívánja kifejezni, azt az igazi arcot, amelynek vonásait nem akarják megmutatni a világnak - írták a szervezők.

A művész szerint a groteszkség minden emberben benne rejlik, éppen ezért jelenti ez a vonás számára azt a megformálásra érdemes témát, amely egy személyesebb, rejtett oldalát tárja fel modelljeinek.

Szobrait főként agyagból és bronzból készíti, ám a rendszerváltás után lehetősége nyílt nagyméretű, köztéri szobrok létrehozására, amelyekkel Romániában és Magyarországon is lehet találkozni. Munkásságának jelentős részét képezi az erdélyi történelmi személyiségek és események megörökítése; megalkotta többek között Petőfi Sándor, Mikes Kelemen, Sütő András és Márton Áron püspök portrészobrát is.

Munkásságát Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Művészetért díjjal ismerték el.

A kiállítás 2017. január 13-ig tekinthető meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ