Szakmai együttműködésről állapodott meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a szegedi REÖK
Dátum: 2016. december 22., csütörtök, 8:23

Szakmai együttműködésről, diplomakiállítások rendezéséről, konferenciák szervezéséről állapodott meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) - tájékoztatta a kulturális intézményt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok szerdán az MTI-t.

Az együttműködés jelentős állomás a REÖK képzőművészeti életében is - fogalmazott Herczeg Tamás igazgató. A Reök-palota az utóbbi időben leginkább kortárs kiállításoknak adott helyet, az egyetemmel létrejött megállapodás pedig lehetőséget teremt arra, hogy a legfiatalabb hazai művészgeneráció is bemutatkozhasson a központban.

A diákok alkotótáborba érkeznek Szegedre, ahol a festő- és szobrászhallgatók számára alkotószobát biztosít a palota, a grafikusok többek közt street art kiállítási lehetőséget kapnak, az intermédia és látványtervező szakosok pedig a REÖK színháztermét használhatják hasonló célokra. A hallgatóknak a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióinak díszlettervezési és kivitelezési munkálataiban is lesz alkalmuk bekapcsolódni. Ez utóbbi projekt már a 2017-es nyitóprodukció, a Tosca előkészületei kapcsán elindul.

A Képzőművészeti Egyetem igen gazdag gyűjteményéből szecessziós tárlatot terveznek a Reök-palotában, illetve a hallgatók diplomakiállításait is várják. Elméleti munkára is lesz lehetőség: többek közt a kurátori képzésben részt vevőknek biztosít majd foglalkozásokat a REÖK, és konferenciák megszervezését is tervezik.

Nem ez az első alkalom, hogy felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonásával végzi művészeti tevékenységét az intézmény. Az Így szerettek ők - öREÖK szerelmek című felolvasószínházi sorozat előadásait a Szegedi Tudományegyetem diákjainak segítségével alkotja meg Réczei Tamás rendező - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ