Elhunyt Töreky Ferenc képzőművész
Dátum: 2016. december 22., csütörtök, 8:28

Elhunyt életének 95. évében elhunyt Töreky Ferenc képzőművész, grafikusművész, tervezőgrafikus, nyugalmazott egyetemi tanár.

A hétfőn elhunyt Töreky Ferenc búcsúztatásáról később intézkednek - közölte az MTI-vel szerdán Feledy Balázs művészeti író.

A második világháború utáni magyar alkalmazott grafika egyik megteremtőjeként számon tartott Töreky Ferenc 1922-ben született Nemesvitán. 1946 és 1951 között volt előbb az Iparművészeti, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly és Konecsni György tanítványaként szerzett diplomát.

A Derkovits Gyula Alkotóközösség egyik vezetőjeként jelentős szerepe volt abban, hogy a külföldi és hazai rendezésű vásárok, bemutatók építészettel összefüggő grafikai arculata folyamatosan magas színvonalú, nemzetközileg is elismert lett. Hosszú évekig volt a Hungalu és Kontakta művészeti vezetője, a Képzőművészeti Kiadó művészeti tanácsadója, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Magyar Hirdető szakértője, a Plakátművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének tagja. Tanára volt a Budapesti Műszaki Egyetemen létrehozott vizuális kommunikáció- és grafikai-tervezőképzésnek.

Szakmai és pedagógiai-ismeretterjesztő könyveket írt (Vizuális kommunikáció; Fiatalok, szerelem, szex; Életműtöredék), számos könyvet tervezett, illusztrált. A tervező grafika minden ágában tevékenykedett: tervezett plakátokat, emblémákat, naptárokat, eleget tett a szállodaiparhoz és vendéglátáshoz kapcsolódó tervezői feladatoknak, többször teljes arculattervezéssel együtt. Ismertek a magyar költészet gyöngyszemeihez készült rajzai, de tervezett üvegablakokat, gobelineket is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ