Bor Pál festő- és iparművész emlékkiállítása nyílik a Várnegyed Galériában
Dátum: 2017. január 20., péntek, 11:04

Bor Pál festő- és iparművész halálának 35. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílik csütörtökön Budapesten a Várnegyed Galériában.

A február végéig nyitva tartó tárlaton a művész olyan képeit és szobrait láthatják az érdeklődök, amelyek egyszerre még nem voltak kiállítva - közölte a Várnegyed Galéria szerdán az MTI-vel.

Bor Pál a posztimpresszionisztikus képek mellett - elsősorban az 1920-as években - kubisztikus műveket is alkotott. Analizáló látványelemzés jellemezte alkotásait, a posztimpresszionizmus és a kubizmus képépítési módszere között keresett egyensúlyt. Szintézisre törekedett, ezért is foglalkozott a képzőművészet minden műfajával: a festészet mellett szobrászattal, szőnyeg- és díszlettervezéssel, de üvegbeton-kísérleteket is végzett.

Bor Pál 1889-ben született Budapesten. 1911-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1911 és 1914 között Párizsban az École des Beaux Arts-on és az École des Arts Décoratifs-on Maurice Denis-nél, Lucien Simonnál és Henri Martinnál tanult festeni.

1913 nyarát Nagybányán töltötte, majd Körösfői Kriesch Aladár mellett tanult és dolgozott. Az év végén visszatért Párizsba, az I. világháború alatt internálták. 1919-ben a fonyódi művésztelepen Rippl-Rónai Józseffel dolgozott. 1920-tól rendszeresen festett Badacsonyban. Az 1924-ben alapított Képzőművészek Új Társaságának (KUT) egyik alapító tagja volt. 1944 és 1947 között Dömsödön élt, majd visszatért a fővárosba.

Művészetelméleti írásai és kritikái többek között a Nyugatban és a Magyar Írásban jelentek meg. Ez utóbbinak képzőművészeti szerkesztője volt.

Bor Pál 93 esztendős korában, 1982-ben hunyt el. Több művét a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban őrzik - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ