BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Klasszikus magyar festők művei a Római Magyar Akadémián
Dátum: 2017. március 23., csütörtök, 15:39

Melankólia - Klasszikus magyar festők művei (1878-1969) az Antal-Lusztig-gyűjteményből címmel nyílik kiállítás mások mellett Czóbel Béla, Hantai Simon, Moholy-Nagy László, Munkácsy Mihály és Rippl-Rónai József képeiből csütörtökön a Római Magyar Akadémia Galériájában.

Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató tárlat olyan, a melankólia regisztereit magas színvonalon megjelenítő, nemzetközi perspektívában is jelentős műalkotásokat mutat be, amelyek révén a magyar festészet egyik legizgalmasabb időszakát is megismerhetik az érdeklődők - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Balassi Intézet.

Mint a közlemény emlékeztet, a modern magyar kultúrában, különösen a költészetben és a képzőművészetben kiemelten fontos a melankólia témája: a saját határaival, az elkerülhetetlen véggel szembenéző melankolikus ember egyfajta rendkívüli tudás birtokosa; számára minden mindegy, de a mindenben felsejlik az isteni mindenhatóság árnya, a mindegyben pedig a rombolás fausti gesztusa.

A kiállításon Anna Margit, Ámos Imre, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Dési Huber István, Farkas István, Hantai Simon, Kondor Béla, Korniss Dezső, Koszta József, Moholy-Nagy László, Munkácsy Mihály, Nagy István, Reigl Judit, Rippl-Rónai József, Román György, Tornyai János, Mednyánszky László, Nemes-Lampérth József, Szőnyi István, Vajda Lajos és Vaszkó Erzsébet művei láthatók május 7-ig.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ