Székelyhidi Attila műveiből nyílik életmű-kiállítás Gyulán
Dátum: 2017. május 18., csütörtök, 16:44

Székelyhidi Attila 75. születésnapja alkalmából 75 alkotásán keresztül mutatják be életművét péntektől Gyulán, a Kohán-képtárban.

Albert Júlia képzőművész, a gyulai művésztelep vezetője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy Székelyhidi Attila egyaránt magas minőségben alkotott lírai-realisztikus, megfigyelésen alapuló képeket, valamint expresszív, időnként a szürrealizmusba hajló, az érzelmeket intenzíven megjelenítő alkotásokat. Mindkét látásmódot, "ezt a kettősséget" - körülbelül fele-fele arányban - igyekeznek bemutatni a kiállításon - húzta alá.

Székelyhidi Mária, a művész lánya elmondta: néhány képet édesapja gimnazista korában készült alkotásaiból is beválogattak, megmutatva azt, hogy a művész autodidakta módon sajátította el a "mesterséget".

A tárlatot a 2000-es évek elején készített akvarellek zárják majd, ekkor kezdett ugyanis erősen romlani Székelyhidi Attila látása, és hagyott fel a festészettel - tette hozzá Székelyhidi Mária.

Székelyhidi Attila festményei a természeti közvetlenséget, a természeti környezet fontosságát, szeretetét, az emberi karaktert és egyéniséget mutatják be. Közel áll a művészhez az elesett emberek élethelyzetének ábrázolása.

Tájképeit alapvetően kétféle módszerrel alkotta: ha védett helyen tudott dolgozni, akkor akár hetekig is folytatta a témát, de ha egy természeti jelenség, például egy naplemente "szíven találta", akkor akár egy óra alatt is képes volt azt rögzíteni.

Székelyhidi Attila 1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola elvégzése után visszatért Békés megyébe. Nyugdíjba vonulásáig a gyulai képtárnál tevékenykedett, és évekig vezette az Erkel Ferenc Művelődési Központ ifjúsági képzőművész szakkörét.

Alapító tagja az 1969-ben Tóth Tibor festőművész által szervezett Gyulai Művésztelepnek. 1977-től tagja a Művészeti Alapnak, megalakulásától a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak, a Gyulai Alkotók Körének.

A közel egy évtizede nem festő, magát "ex-festőnek" nevező művész jelenleg azon fáradozik, hogy Gyulavári híres szülöttének, Bay Zoltánnak állíttasson emlékművet, ugyanis szerinte a világhírű fizikus emlékét nem őrzi méltóképp a város - mondta Albert Júlia.

A június 18-ig megtekinthető tárlatot Csáji Attila képzőművész és Görgényi Ernő polgármester nyitja meg pénteken.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ