Bekay Nagy Maya festőművész képeiből nyílt kiállítás a Forrás Galériában
Dátum: 2017. június 22., csütörtök, 8:49

Bekay Nagy Maya festőművész képeiből Tét címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten, a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

"Bekay Nagy Maya Budapesten született, de évtizedek óta Olaszországban él, így a nyugat-európai diszpóra jeles képviselőjeként beleillik a Kárpát-haza Galéria szellemiségébe" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A festőművész tudatosan vállalja, hogy magyarsága mellett művészete azokból a keresztény gyökerekből táplálkozik, amelyből a valódi európai értékrend is - emelte ki Kiss-Rigó László csanádi megyéspüspök.

Prokopp Mária művészettörténész úgy vélte, Bekay Nagy Maya képei valódi "látomások", amelyek az igazi szellemi értékekre irányítják a nézők figyelmét. Mint mondta, a festőművész sajátos "előadásmódja" valódi tartalmat közvetít, képeiből harmónia, tisztaság és nyugalom árad.

Az Olaszországban élő magyar festőművész, a Velencei Képzőművészeti Akadémia professzora. Budapesti művészcsaládban született, édesapja Nagy Zoltán művészettörténész, édesanyja Kovács Mária szobrászművész volt, a Római Magyar Iskola festőcsoport egyik utolsó képviselője.

Gimnáziumi tanulmányai után kitanulta az ötvös- és textilművészetet, majd a hetvenes években áttelepült Olaszországba. A Maceratai Szépművészeti Intézetben 1975-ben szerzett diplomát lakberendezés és építészet szakon, majd 1979-ben Remo Brindisi és Raul Batocco mesterektől tanult a Maceratai Szépművészeti Akadémia festő szakán.

Két évig teológiát hallgatott a Marchei Teológiai Intézetben, majd Rómában a bencés Szent Anzelm Egyetemen, a maceratai, a carrarai, a calabriai és bari Szépművészeti Akadémiákon tanított.

Alkotásai a Római Magyar Iskola egyházművészeti irányát követik. Főbb témái között a keresztény kultúrkörből származó motívumok és a pogány magyar hagyomány elemei mellett megjelennek a Kisalföld dombjai vagy Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című műve ihlette jelenetek is.

Erős szálakkal kötődik a népművészethez, mégis arisztokratikus elegancia jellemzi alkotásait.

Művészete azokat az európai szerzetesi időket idézi, mikor még a királyok megjelenítése a spiritualitással fonódott össze. Bekay Nagy Maya festészete a reneszánsz korszak fénykorának egy különleges elbeszélése, amely Európát békés, csodálatos álomszerű tájként ábrázolja. Festményein a magyar nép eredetét jelképező archetípusok is megjelennek: a sárkányt legyőző lovag, Szent Mihály arkangyal, amint győzedelmeskedik az ördög felett. Vásznain feltűnik továbbá Hunyadi Mátyás udvartartása Anjou-lovagokkal, hadvezérekkel és udvarhölgyekkel.

Egyházi témájú festményei és oltárképei számos olaszországi templomban és kolostorban megtalálhatók, így az umbrai Terni városában a Szent Szűz Szíve templomban, a marchei és umbriai templomokban, valamint Budapesten a pasaréti plébániatemplomban.

Kultúraszervező tevékenységének köszönhetően számos nemzetközi csoportos kiállítást szervezett, amelyeken híres mesterek és tanítványok közösen mutatták be alkotásaikat. A művész küldetésének tartotta továbbá a magyar organikus építészet nagyjainak külföldi megismertetését, ezért 2000-től kezdve Olaszországban Makovecz Imre műveinek bemutatására kiállításokat szervezett, amelyek rendszerint olasz és magyar művészek alkotásaival egészültek ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ