Október 16-án búcsúztatják Szilárd Klára festőművészt
Dátum: 2017. szeptember 27., szerda, 8:59

Szilárd Klára (Claire Szilard) festőművész, szobrászművész, üvegművész búcsúztatását október 16-án, hétfőn 15 órakor tartják a budapesti Fiumei úti sírkertben - tájékoztatta az alkotó emlékre létrehozott alapítvány kuratóriuma kedden az MTI-t.

A Szilárd Klára Emlékére Alapítvány kuratóriumának tájékoztatása szerint a művésznő életének 97. évében, szeptember 10-én hunyt el otthonában.

Szilárd Klára 1921-ben született Budapesten, 1939-ben érettségizett a Veres Pálné Gimnáziumban, de közben 1936-tól Jaschik Álmos szabadiskoláját látogatta. 1940 és 1944 között tanulmányokat folytatott a Gallé Tibor, Sárkány Loránd, Istókovits Kálmán, Koffán Károly és Bernáth Aurél által vezetett szabadiskolában. 1944-ben el kellett menekülnie Magyarországról. 1945 és 1951 között Svájcban élt, Genfben szerzett diplomát az Ecole des Beaux-Artson. 1951-ben Izraelben telepedett le, ahol először Tel-Avivban, majd Ramat Ganban, végül huszonhat évig Jaffán élt és dolgozott. Színházi díszleteket, monumentális üveg ablakokat tervezett, kivitelezett, festészeti munkásságot folytatott. Izraelben tizennégy zsinagóga üvegablakai az ő tervei alapján valósultak meg.

1986-tól hegesztett vas szobrokat készített. 1991 és 2001 között párizsi műtermében is dolgozott. A nyolcvanas évek második felétől egyre sűrűbben járt Magyarországra, s 1993-ban véglegesen haza telepedett. 1995-től nyaranként Szentendrén dolgozott, ahol utolsó egyéni kiállítását rendezte 2016-ban.

Képeit először 1948-ban Genfben mutatta be a nyilvánosság előtt, melyet több mint hetven egyéni kiállítása követett Izraelben, Párizsban, Baselben és több magyarországi helyszínen. Festményeit, grafikáit, szobrait sűrűn mutatta be magyarországi kiállításokon, s tagja lett minden fontos hazai szakmai szervezetnek. Első hazai kiállítását 1990-ben rendezte meg a Vigadó Galériában.

Kiállításai közül kiemelkednek a budapesti Zsidó Múzeumban, az Ernst Múzeumban rendezett tárlatai. 2004-ben avatták fel a Dohány utcai Zsinagóga Wallenberg udvarán a Holocaustra emlékező nagyméretű üvegkompozícióját.

A méltatás szerint munkabírása és művészi teljesítménye általános tiszteletet váltott ki, művészkollégái körében szeretet és megbecsülés övezte. 2002-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott, 2013-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Életműdíjasa lett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ