Megnyílt az Élő magyar festészet - A hal című kiállítás
Dátum: 2017. október 16., hétfő, 10:06

Megnyílt vasárnap a Bálna Budapest épületében az Élő magyar festészet - A hal című kiállítás, amely az idei Magyar Festészet Napja programsorozatának főrendezvénye; a csaknem 200 kortárs alkotást felvonultató tárlat október 27-ig látható.

Példaértékű az a kezdeményezés, mely Magyarország természeti és szellemi erényeire kívánja felhívni a figyelmet, művészi eszközök segítségével őrizve a Kárpát-medence magyar hagyatékát - mondta a kiállítás megnyitóján Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára.

"A Magyar Festészet Napja önmagunk és környezetünk megismerését szolgálja" - tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott, a hal-víz-környezet tematika köré szerveződő kiállításon láthatók a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció művei, a három szekció kurátorai Verebes György, Baksai József és Horváth Dániel. A kiállításon hagyományosan külföldi festők is bemutatkoznak, és egy társművészeti ág is csatlakozik a rendezvényhez. Az idén a németországi murnaui művésztelep tizenöt alkotójának harminc műve látható. Emellett a kiállítás része a kortárs magyar üvegfestészetet bemutató válogatás.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának részeként megrendezett kiállítás megnyitóján szakmai díjakat is átadtak. Életműdíjat vett át Hajnal Gabriella. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő alkotó veheti át a középgenerációból. Az elismerést Bereznai Péter kapta. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig az a professzionális fiatal alkotó veheti át, akinek munkáját a szakma már korán elismeri. A díjat Szenteleki Gábor nyerte el.

Ugron Ákos Gábor kitért arra is, hogy a magyar halászat és haltudományok 25 jeles alakját viszik vászonra a Tudósportrék elnevezésű sorozatban. A szintén a Magyar Festészet Napja programsorozatának kiemelt rendezvényeként, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló kiállítás szerdán nyílik a VárMező Galériában.

Elmondta: az agrártárca a művészi munka elismeréseként Miniszteri Nagydíjjal és egy különdíjjal jutalmazza a bíráló bizottság által legjobbnak ítélt alkotásokat.

A Miniszteri Nagydíjat Szkok Iván, a különdíjat Buhály József vette át, a Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály díját pedig Sipeki Zoltán kapta.

Mint mondta, Vizeink magánélete közügy a mottója az Élő magyar festészet című kiállításnak. Az idézet Woynárovich Elek professzortól, a nemzetközi hírű haltenyésztőtől származik. A kiállításon bemutatott magas színvonalú művészi alkotások méltó emléket állítanak munkásságának - mondta.

A Földművelésügyi Minisztérium 12 millió forinttal támogatta a programsorozat két kiállítását, a vasárnap megnyílt tárlat védnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A vasárnapi megnyitón Verebes György festőművész, az alapítvány új megbízott elnöke, a Szolnoki Művésztelep vezetője köszöntötte a kiállítás résztvevőit, felolvasták Rolf Beuting Murnau polgármesterének köszöntőjét, majd P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg a tárlatot és bemutatták a Víz című előadást.

A Magyar Festészet Napját 2002 óta ünneplik a festők védőszentje, Szent Lukács ünnepe (október 18.) körüli napokban. A 16. Magyar Festészet Napja országszerte csaknem 40 településen számos programmal várja a közönséget októberben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ