Szakács Imre festőművész kiállítása a nagyváradi várban
Dátum: 2017. november 18., szombat, 17:58

A nagyváradi várban nyílik kiállítása 7x7 címmel szombaton Szakács Imre festőművésznek, az Európai Művésztelepek Szövetsége alelnökének.

Szakács Imre hét (hat európai, valamint egy indiai) művésztelepet látogatott meg, és az ott készült festményeiből állt össze erre az alkalomra az anyag - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).

A Nagyváradon december 31-ig megtekinthető kiállítási anyag a szentendrei MANK Galériából érkezik a partiumi városba.

Az ünnepélyes megnyitón Tőkés László európai parlamenti képviselő és Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója mond köszöntő beszédet, majd Entz Géza művészettörténész nyitja meg a tárlatot. Az esemény házigazdái Angela Lupsea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója, valamint Sz. Hovárth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója lesznek.

A MANK közleménye idézi Banner Zoltán művészettörténészt, aki szerint Szakács Imre éppen olyan fontos szerepet játszott, játszik a művésztelepek életében, mint azok az övében.

Banner Zoltán hangsúlyozta, hogy a nagybányai művésztelep szellemisége Szentendrén ma is él, "méghozzá nem efemer stílusirányzatként, hanem mindazon törekvések művészettörténeti, és egyben kortárs példájaként, summázataként, amelyek a maradandóságot erősebb kísértésnek érezték a mutatványnál".

A Szentendrén élő és alkotó Szakács Imre ennek a szemléletnek és magatartásnak a méltóságát képviseli az Európai Művésztelepek Szövetségében alelnökként és festészetében egyaránt - hangsúlyozta Banner Zoltán.

Szakács Imre 1963 és 1967 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke, 1975 és 1978 között a hamburgi Képzőművészeti Főiskola vendéghallgatója volt.

Műveivel 1969 óta szerepel hazai és külföldi tárlatokon. Önálló kiállítással először 1977-ben, majd 1984-ben jelentkezett a hamburgi Modern Művészetek Galériájában.

Több közgyűjteményben is megtalálhatók alkotásai; többek között a szentendrei Ferenczy Múzeum, a Kecskeméti Képtár, az esztergomi Keresztény Múzeum, valamint a New York-i Coron Collection és a Kulturstiftung Worpswede őrzi festményeit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ