BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Bohus Zoltán szobrászművész az Emmi saját halottja
Dátum: 2017. november 28., kedd, 12:53

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az életének 76. évében elhunyt Bohus Zoltán szobrászművészt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját.

A minisztérium által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény felidézi: Bohus Zoltán 1941. december 21-én született Endrődön. 1966-ban szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán. Ezt követően önálló művészként dolgozott, emellett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, majd Egyetemen, később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanított, ahol 1993-1996 között a szilikát tanszék tanszékvezetője, 1996-2010 között az üveg szak vezetője volt.

Pályája elején zománc- és ötvösművészettel foglalkozott, szobrászati alkotótelepeken dolgozott, később érdeklődése az üvegművészet felé fordult. Művei az úgynevezett hideg üveg ragasztott, csiszolt, polírozott technikájával létrehozott képzőművészeti alkotások, melyekben a tér-fény-üveg kapcsolatait elemzi. Különleges technikájával a nemzetközi üvegművészetben is figyelmet keltett. Alkotásai rendszeresen szerepeltek külföldi kiállításokon, műveit a világ rangos iparművészeti gyűjteményei vásárolták meg. Művészetére több irányzat, a strukturalizmus, az op-art, a minimal art és a konceptualizmus is hatott. Bohus Zoltán megújította a magyarországi és nemzetközi plasztikai formanyelvet - áll az Emmi méltatásában.

Bohus Zoltán köztéri alkotásai közül az egyik legismertebb az 1974-ben készült, egykori nemzetközi vasúti jegyiroda krómacél domborműve a budapesti Nagymező utcában.

Művészetét számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták. 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját, 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést vehette át. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2014-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a nemzet művészévé választották.

Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjává nyilvánítja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ