Veres Ágota festőművész munkáiból nyílt kiállítás Budapesten
Dátum: 2018. január 18., csütörtök, 11:10

Veres Ágota kárpátaljai festőművész munkáiból nyílt kiállítás Lehunyt kertek címmel szerdán a budapesti Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Az ötödik évadot nyitja meg a galéria Veres Ágota tárlatával, amely a 49. kiállítás az intézmény történetében - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a megnyitón.

Öt évvel ezelőtt azért hozták létre a Kárpát-haza Galériát, mert hisznek a magyar nemzet egységében, a magyar kultúra oszthatatlanságában és abban, hogy a külhoni magyarság nélkül nem teljes a magyarországi magyar közösség, hiszen a külhonban született művészek a magyar kulturális élet szerves részét képezik - hangoztatta.

"Hittük és hiszünk abba, hogy nincs megalkuvás a magyarságban és a művészetben" - emelte ki. Hozzáfűzte: a galéria azt a célt szolgálja, hogy ezeknek a művészeknek a munkásságát az anyaország közönsége is megismerhesse.

A kiállító Veres Ágotáról elmondta: annak ellenére, hogy az egyik legkiszolgáltatottabb elcsatolt területről, Kárpátaljáról érkezett, művészete mégsem a hétköznapi nehézségeket tükrözi vissza. "Éppen ellenkezőleg: az élénk színek, a dinamikus formák, a vidám játékosság pozitív érzetet keltenek a szemlélőben."

A művészt idézve kiemelte: mindezzel az édenkert állapotára emlékezteti a nézőket.

"Az elmúlt időszakban a nemzetstratégiai intézet és a Forrás Galéria nagyon komoly hozzájárulást tett a Kárpát-medence határokat átívelő művészeti egyesítésében" - hangsúlyozta Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a tárlat védnöke.

Németh Zsolt időszerűnek nevezte, hogy Budapest is megismerheti Veres Ágota művészetét, akinek képein leginkább a játékosság dominál, amely a mai ukrán valóságban gyógyító erőként hat, azonban a művész részéről mindez egy "irgalmatlanul nehéz mutatvány" is egyben.

Veres Ágota 1972-ben született Kárpátalján, Beregszászban. A Kijevi Karpenko-Karij Színház-és Filmművészeti Főiskolát végezte el, a festészetet édesapjától, Veres Péter képzőművésztől és Ivancsó András munkácsi képzőművésztől tanulta.

2000-től résztvevője ukrajnai és nemzetközi kiállításoknak, művésztelepeknek, 2004-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának. Festészetet tanított éveken át a Beregszászi Iskolások Alkotóházában, a Kárpátalja hetilap gyermekrovatának 2007 óta illusztrátora, 2017-től pedig az Irka című Kárpátaljai gyermeklap grafikusa.

Munkásságát többek között 2013-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el a kárpátaljai magyar alkotóművészet megszervezését és működtetését fölvállaló, 1991-ben alakult, Révész Imre Társaságban végzett meghatározó tevékenységéért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ