Március 15. - Kossuth-díj - Rieger Tibor szobrászművész
Dátum: 2018. március 16., péntek, 10:22

Valójában már beletörődött, hogy nem kapja meg ezt az elismerést, ezért meglepetésként érte a kitüntetés híre - mondta el az MTI-nek Rieger Tibor szobrászművész, aki csütörtökön a Parlamentben vehette át a Kossuth-díjat.

Mint az indoklás fogalmaz, Rieger Tibor "az igazság, a jóság és a szépség megformálására, a népet nemzetté nemesítő lelkiség kifejezésére törekvő alkotóművészete, a kereszténység értékeit különleges művészi látásmóddal ábrázoló műalkotásai elismeréseként" kapta meg a Kossuth-díjat.

Rieger Tibor szerint természetesen csak örülni lehet a Kossuth-díjnak, az indoklás pedig különösen jól esik, bár a saját művészetével sosem elégedett. "De az, hogy az ember művészetében keresztény és magyar, az a legtermészetesebb dolog, hiszen itt élünk Európában, Magyarországon" - fogalmazott.

Számtalan munkája közül Rieger Tibor érzelmileg nagyon fontosnak érezte például az 1991-ben Mosonmagyaróváron felállított 1956-os emlékművet, amely a forradalom idején ott eldördült sortűz áldozatai előtt tiszteleg. Mint felidézte, akkoriban egy közeli faluban, Levélen lakott és Győrben tanult, így szinte közvetlen élményként élte meg a sortüzet, hiszen sok ismerőse is a vérengzés szemtanúja vagy áldozata volt.

Egykori győri bencés diákként fontos volt számára, hogy az ő tervét választották ki a gimnázium épülete elé tervezett Jedlik Ányos-Czuczor Gergely-emlékmű pályázatán. A pannonhalmi bencés apátság bazilikájának millenniumi kapujára szóló megbízást szintén egy olyan pályázaton nyerte el, ahol csak egy szempont volt: minél jobb legyen a mű, függetlenül attól, hogy hol tanult a készítője - szólt a szobrászművész egy másik fontos alkotásáról.

Rieger Tibor emlékeztetett arra, hogy a Teleki Pálról készített szobra felállítása körül hatalmas "hercehurca" alakult ki, az egykori miniszterelnök emlékművét ezért végül a budai Vár helyett Balatonbogláron avatták fel. Nem a szobrot támadták azonban az ellenzők, hanem Teleki Pál történelmi szerepét vitatták, még olyan kritikus is volt, aki megjegyezte, hogy "a szobor jó - sajnos" - idézte fel.

A művészek gyakran mondják, hogy az a munkájuk áll hozzájuk a legközelebb, amin éppen dolgoznak és ebben van is igazság - ismerte el Rieger Tibor, hozzátéve, jelenleg egy nagyon szép feladaton dolgozik: Brenner János boldoggá avatása kapcsán a kommunista hatalom által 1957-ben brutálisan meggyilkolt fiatal káplán szobrát a Feneketlen-tónál, a ciszterci gimnázium előtt tervezik felállítani.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ