A porcelánmanufaktúra alkotásaiból nyílt kiállítás Herenden
Dátum: 2018. április 19., csütörtök, 9:10

A herendi porcelánmanufaktúra magángyűjteményekben lévő alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a herendi porcelánmúzeumban. A tárlatot, amely a kezdetektől mutatja be az üzemben gyártott darabokat, a köztársasági elnök nyitotta meg.

Áder János azt mondta: a manufaktúra története jól példázza, hogy a gazdasági felemelkedés a nemzeti felemelkedés záloga is.

Az államfő Kossuth Lajos 1842-ben elhangzott szavait idézve úgy fogalmazott, hogy minden nemzet arra törekszik, hogy megteremtse saját iparát, "és a szorgalmat áldás követi, a munkás igyekezet nyomdoka megtermékenyül."

Áder János emlékeztetett: ebben az időben Kossuth az első magyarországi ipari kiállítás megszervezésén dolgozott, és komoly szerepe volt a seregszemlét szorgalmazó iparegyesület életre hívásában.

Az egyesület munkálkodásának köszönhetően a 16 éves herendi manufaktúra lépett először kiállításával a széles nyilvánosság elé, képviselve a magas minőséget. Később ezt számos külföldön rendezett kiállítás követte - fűzte hozzá.

Ez szemet gyönyörködtető kiállítás időutazás is egyben - mondta Áder János.

A gyűjtők képviseletében Mádi László elmondta, hogy a 221 darabos gyűjteményt korszakonként, négy teremben mutatják be. A legkorábbi alkotás az 1830-es évekből való, a legkésőbbi pedig napjainkban készült.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a múltat és a jövőt az értékek kötik össze, a tehetségnek pedig kiemelkedő szerepe van az értékteremtésben.

A tárlat június 20-áig látogatható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ