Rákossy Anikó festőművész új alkotásai láthatók Szentendrén
Dátum: 2018. április 19., csütörtök, 13:26

Rákossy Anikó festőművész idei, legújabb festményei láthatók csütörtöktől a szentendrei MANK Galériában - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az összegzés szerint A színek útjai és útvesztői című tárlat egyszerre tárja a nézők elé a meghittség hangulatát és a múlandóság fölött érzett rezignáltságot.

A lírai és drámai "én" harcát leginkább a színek fejezik ki, a korábbi festményekhez képest az új alkotások színvilága tobzódóbb, hiszen a pasztell szürkék, barnák, vörösek mellett megjelennek a meleg sárgák, okkerek, pirosak, vörösesbarnák - idézi a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közleménye Szepes Hédi művészettörténészt, a kiállítás kurátorát.

"A Családok évében fontos megjegyezni, hogy a festőnő családja valódi művészdinasztia: festő- és grafikusművész édesapját, a tanítványok által ma is szeretve emlegetett Zoli bácsit, szobrászművész férjét és a szülők nyomdokaiba lépő ipar- és képzőművész gyermekeket kap a család által a magyar művészközösség" - mondta el Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: Rákossy Anikó élete és művészete csodálatos érzékenységgel és finomsággal mutatja be a női alkotó útkereséseit, időnkénti útvesztőit, hihetetlen nyitottsággal tárja fel a megtalált út bizonyosságát.

Rákossy Anikót édesapja, Rákossy Zoltán indította el a pályán, ő tanította meg rajzolni. A Képzőművészeti Egyetemen elsőéves hallgatóként ismerte meg férjét, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművészt. Kezdetben grafikusként vállalt munkákat, rengeteg diafilmet, tankönyvet, mesekönyvet illusztrált. Első kiállítását Párizsban rendezte, férjével ugyanis egy évig éltek Franciaországban. Közösen állított ki vele például Dunaszerdahelyen, de önállóan mutathatta be képeit Sárváron, Vácon, az Ernst Múzeumban, a Szentendrei Skanzenben és korábban a MANK Galériában is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ