Rippl-Rónai-kiállítás nyílt Zágrábban
Dátum: 2018. április 21., szombat, 12:13

Rippl-Rónai József - a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílt pénteken a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában. A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján az emberi erőforrások minisztere elmondta: Rippl-Rónai arról a világról beszél, amit a horvátok és magyarok együtt töltöttek az Osztrák-Magyar Monarchiában.

Két ország igazi közeledése a kultúrán keresztül történik, az út kilométerekben lehet, hogy rövid, mégis sokáig tart - mondta Balog Zoltán, miután Nina Obuljen Korzinek kulturális miniszterrel közösen megnyitotta a 85 festményt felvonultató tárlatot.

A miniszter érdekességként megemlítette, hogy a művész apja sváb, anyja horvát volt, Rippl-Rónai abból a világból jön, ahol természetes volt az átjárás a különböző nemzetek és nemzetiségek kultúrája között.

"Nekünk ebben van az erőnk Európában, Közép-Európa ereje a tradicionális, hagyományos és kulturális történeti gazdagságban van" - húzta alá a miniszter.

Balog Zoltán szerint a közép-európai országokat a kommunista történelem arra ítélte, hogy mindig nyugat felé tekintsenek érdeklődéssel, kíváncsisággal és vágyakozással, de - mint hozzátette - "eljött az ideje annak, hogy ismét kíváncsiak legyünk egymásra, egymás kultúrájára Közép-Európában".

Nina Obuljen Korzinek nyitóbeszédében kiemelte: a kiállítás egy újabb értékes nemzetközi program a két ország között, ezúttal a Modern Galéria és Kaposvár között. Ez azért is nagy öröm számára, mert csütörtökön nyitották meg a felújított és kibővített pécsi Horvát Nemzeti Színházat, a tárlat pedig folytatása a rendkívül gyümölcsöző együttműködésnek.

A két tárcavezető ezt megelőzően kétoldalú tárgyalásokat folytatott. Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: a két ország között létezik egy kulturális megállapodás, amelyet most meg szeretnének hosszabbítani újabb három évre. Ebben az együttműködésben szó lesz arról, hogy amikor Fiume (Rijeka) Európa kulturális fővárosa lesz, abban hogyan jelenjenek meg a magyar gyökerek, de szeretnék minél több magyar szerző munkáját horvátra fordítani és fordítva - hangsúlyozta.

A május 13-ig látható kiállítás a horvát Kulturális Minisztérium, a zágrábi Moder Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg, a kurátor Géger Melinda művészettörténész.

Rippl-Rónai József (1861-1927) a müncheni akadémián kezdte festészeti tanulmányait, majd 1887-től Párizsban Munkácsy Mihály műhelyében segédként dolgozott. Két év múlva mesterével szakítva saját útjára lépett és a francia posztimpresszionisták, az úgynevezett Nabis-csoport tagjaként a kor legmodernebb festői törekvéseit formálta saját képére. Rippl-Rónai József 1902-ben végleg letelepedett szülővárosában, Kaposváron, ahol 1908-ban megvásárolta a külvárosban fekvő Róma-villát, ott talált rá a magyar festészetben egyedülálló, új festői stílusára. A somogyi városban alkotott haláláig.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ A rossz, amit elkövetünk, nem zúdít ránk annyi üldözést és gyűlöletet, mint jó tulajdonságaink."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ