Fajó Jánost saját halottjának tekinti az Emmi
Dátum: 2018. július 11., szerda, 16:08

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a családdal egyetértésben saját halottjának nyilvánítja Fajó Jánost, a vasárnap 81 évesen elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Fajó János 1937-ban, Orosházán született. A békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1961-ben elvégezte a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakát. 1964 és 1967 között Kassák Lajos tanítványa volt, és nagy hatással volt művészetére Victor Vasarely is. 1974-ben öt társával megalakította a grafikai szitanyomó "Műhelyt", amely később Budapesti Műhely néven vált ismertté. 1976 és 1988 között a Józsefvárosi Galéria vezetője volt. Művésztelepet hozott létre, szabadiskolát vezetett. 1989-től tanított az akkori Magyar Iparművészeti Főiskolán, amely ma a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevet viseli.

Az Emmi közleménye szerint Fajó "egyszerű síkformák mozgatásával szimmetriát, aszimmetriát, a mozgás végtelen variációját, ritmust és dinamizmust teremtett. Plasztikai világa szoros rokonságot mutat festészetével. Szobrai valójában a kétdimenziós felületen kidolgozott elvek térbeli megvalósulásai. A vásznakon, szitanyomatokon megjelenő geometriai alapformákból - a körből, a négyzetből, a háromszögből - alakította ki szobrászi formavilágát".

A méltatás emlékeztet, hogy a művész 1962-től több száz egyéni és csoportos kiállításon vett részt szerte Európában, Japánban és az Egyesült Államokban. Művei megtalálhatók köztereken, múzeumokban és magángyűjteményekben szerte a világban. Számos művészeti könyvet és katalógust adott ki. Munkásságát 1985-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Fajó a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ