Véssey Gábor festményeiből és szobraiból nyílik kiállítás Budapesten
Dátum: 2018. október 2., kedd, 9:39

Véssey Gábor festményeiből és szobraiból nyílik kiállítás hétfőn a Pesti Vigadóban, a Munkácsy-díjas művész 70. születésnapja alkalmából.

Véssey Gábor festőművész, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának tárlata az utóbbi 30 év alkotásaiból mutat be válogatást - olvasható az MMA honlapján.

A művész által gyakorolt képzőművészeti műfajok közül az olajtempera táblaképei, valamint szobrai lesznek láthatók a kiállításon november 18-ig. Figurális képei ironikus és expresszív hangvételükkel reflektálnak mindennapi világunkra. A legújabb festményei mellett láthatók lesznek az eddig még ki nem állított képsorozatai is, amelyekben a művész a hozzá közel álló alkotók munkáira hommage-okban és parafrázisokban reflektál.

A kiállítás alkalmából a MMA Kiadó összefoglaló albumot is megjelentet.

Véssey Gábor igen termékeny alkotó - több száz pasztell, nagyjából 100 darab olajkép és 35-40 gouache mellett megszámlálhatatlan mennyiségű grafika létrehozása fűződik a nevéhez. Rendszeresen készít rajzokat irodalmi művekhez, illusztráció-sorozatokat kreál, grafikai albumokat ad ki.

A művész 1948-ban született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola festő szakát 1972-ben végezte el, majd 1975-ig mesterkurzus keretében folytatta tanulmányait. Mestereiként Barcsay és Fischer Ernő mellett Benkhard Ágost tanítványát, a táblaképfestő és mozaikművész Fónyi Gézát és a főleg figurális műveket alkotó Veress Sándor Lászlót nevezi meg. 1988-tól 2017-ig ábrázoló geometriát, rajzot és anatómiát tanított a Képzőművészeti Egyetem docenseként.

Munkásságát 2004-ban Munkácsy Mihály-díjjal jutalmazták.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ